Társadalmi egyeztetést indít a Magyar Orvosi Kamara a szívhangtörvényről

POLITIKA
2022 szeptember 26., 19:24
comments 6

Az abortusz rendkívül komplex és érzékeny téma, amiben társadalmi egyeztetés és szakmai konzultáció nélkül nem lehet döntést hozni, ezért a Magyar Orvosi Kamara elnöksége úgy döntött, hogy társadalmi egyeztetést indítanak a szívhangtörvényről. Ezt a kamara alelnöke, Dr. Lénárd Rita mondta el az ATV-nek a Heti Napló vasárnap esti adásában.

Lénárd elmondta, hogy rendezvényt szerveznek, ahol minden szakterület és érintett egy-egy képviselőjét szólaltatják majd meg. A MOK így szeretné egyértelművé tenni, hogy a társadalommal konzultálni kell, főleg ilyen érzékeny kérdésekben.

photo_camera Fotó: RAJAAISYA/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library via AFP

A szívhangtörvény néven emlegetett rendeletmódosítást a Magyar Közlöny tette közzé szeptember 12-én, három nappal később pedig már életbe is lépett az abortusztörvény módosítása.

A rendezvény időpontjáról és helyéről egyelőre a 444 megkeresésére sem árultak el részleteket, csak annyit, hogy nyílt, de regisztrációköteles eseményre készülnek.

Böszörményi-Nagy Géza, a MOK Országos Etikai Bizottságának elnöke korábban úgy fogalmazott, mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatják az új rendeletet. A Kamarát arról is kérdeztük, minek hatására változott meg a véleményük az abortusztörvény módosításról. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.