Törvénytelennek nevezte a kormányt a DK-s képviselő, most 4 milliót fizethet

belföld
2022 szeptember 26., 15:41
comments 9

„Egy dolog biztos: törvényes kormány egyikkel sem próbálkozna, ilyet csak egy olyan, törvénytelen kormány tesz, amely a saját érdekét...” – mondta Sebián-Petrovszki László, DK-s képviselő az Országgyűlés 27-i ülésnapján napirend előtti felszólalásában. Majd Kövér László házelnök elvette tőle a szót, most pedig a DK-s politikus kéthavi tiszteletdíja (3 949 200 forint) csökkentésével bünteti, amiért megsértette a házszabályi rendelkezéseket.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A határozati javaslatra azért van szükség, mert korábban Sebián-Petrovszki mind a Mentelmi bizottságtól, mind az Országgyűléstől kérte a büntetés hatályon kívül helyezését. A politikus szerint a „törvénytelen kormány” kifejezés a véleménynyilvánítás szabadságába tartozik, tehát nem lenne szabad büntetni. A Mentelmi Bizottság a kérelmet – 3 igen és 3 nem szavazattal – elutasította.

A büntetést Kövér azért szabhatja ki, mert egyrészt többször is figyelmeztette a felszólalókat, hogy a kifejezés sértő, másrészt meg mert a parlamentben a beszédjog „az Országgyűlés tekintélyének, rendjének és méltóságának, más személyek, csoportok jogainak megóvása” érdekében korlátozott. Az Országgyűlés a tiszteletdíj csökkentéséről vita nélkül dönt. Erre akár még hétfőn is sor kerülhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt