A dán miniszterelnök szerint egyértelmű, hogy szándékosan rongálták meg a tengeri gázvezetékeket

külföld
2022 szeptember 27., 20:25
comments 15

„Egyértelműen szándékos cselekmények okozták az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a szivárgást, amely nem lehetett baleset következménye” - jelentette ki kedden este Mette Frederiksen dán miniszterelnök.

Mint megírtuk, az Oroszországot és Németországot összekötő két vezetékből három helyen ömlik a gáz a tengerbe. A vezetékek közül ugyan egyik sem működött éppen, mert az elsőt az oroszok lekapcsolták, a másodikat pedig soha meg sem nyitották, de gáz mindkettőben volt, mert a nem működő csövekben is kell valamennyi gázt áramoltatni, hogy azok használhatók maradjanak.

Az mostanra kiderült, hogy hétfőn robbanások előzték meg a vezetékek kilyukadását.

Federiksen azt mondta, hogy egyelőre nincsenek értesüléseik, hogy ki állhat a cselekmény hátterében. Hozzátette azt is, hogy a hatóságok nem tekintik közvetlen katonai fenyegetésnek a történteket.

Ez utóbbi azért fontos szempont, és indokolt az óvatosság, mert - mint arról Magyari Péter írt - súlyos következményei lehetnek a vezetékek megrongálásának. Ha bebizonyosodna, hogy katonai művelet történt, például orosz tengeralattjáró lőtte ki a vezetékeket, akkor az azt jelentené, hogy Oroszország a NATO (Dánia) és az EU (Dánia és Svédország) területén támadt fegyverrel infrastruktúrára. Először a háború február 24-i kitörése óta nem ukrajnai célpontot támadott.

Ebben a felállásban egy katonai csapásra sokkal inkább válaszolhat katonai csapással a nyugati szövetség. Az arányos válasz a vezetéket ért támadásra valamilyen orosz infrastruktúra megtámadása lenne, akár orosz területen, vagy legalább érdekszférában. Egy ilyen eszkaláció viszont világháborút vonhat maga után.

Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy tényleg az oroszok rongálták-e meg a vezetékeket, és ha igen, akkor a nyugatiak be tudják, illetve be akarják-e bizonyítani, hogy így történt.Az ilyen típusú eszkaláció teszt is lehet az oroszok részéről. Megnézik, hogy a Nyugat mit reagál, egy nem egyértelmű, de nagyon is valószínűsíthető támadásra, amely emberéletet és működő infrastruktúrát nem veszélyeztet, de mégiscsak látványos, Európában történt meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.