Az oroszok toborzóközpontot nyitnak a grúz határon

háború
2022 szeptember 27., 18:33
comments 13

A mozgósítás jegyében új sorozóközpontot nyit Oroszország a grúz határon. A helyszínen hosszú sorokban várakoznak az orosz férfiak, akik épp azt szeretnék elkerülni, hogy Putyin Ukrajnába küldje őket harcolni - írja a BBC.

A hatóságok szerint az észak-oszétiai Verkhnii Lars átkelőnél szolgáló tisztek feladata lesz a mozgósításra alkalmas korban lévő állampolgárok behívóinak kézbesítése. A BBC tudósítója szerint a Grúziába menekülő férfiak kimerültnek tűnnek.

„Éhesek és kialvatlanok, de megkönnyebbültek, hogy biztonságba kerültek” - mondta Rayhan Demytrie a BBC-nek. „Az emberek gyalogosan, csoportokban jöttek, a bőröndjeiket maguk után vonszolták. Mások autóval vagy biciklivel érkeztek.

Oroszországból érkeznek a Verkhniy Lars határátkelőhöz 2022. szeptember 26-án.
photo_camera Oroszországból érkeznek a Verkhniy Lars határátkelőhöz 2022. szeptember 26-án. Fotó: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS

Az egyik férfi, Ilja, egy fotót mutatott a BBC tudósítójának kislányáról, Arisháról. Azt mondta, látni akarja, ahogy a gyereke felnő, és nem az Ukrajna ellen folytatott, értelmetlen háborúban akar meghalni.

Dima és Zsenya testvérpár, a húszas éveik elején járnak. Ők azt mondták, napokig utaztak Baskírföldről, a Moszkvától keletre, mintegy 1500 kilométerre fekvő orosz köztársaságból. Egy másik moszkvai férfi a BBC tudósítójának azt mondta, hogy Putyin miatt menekül. Mindenki ugyanazt mondja: nem értenek egyet a háborúval, de az orosz elnyomás miatt nincs választásuk.

Az Észak-Oszétiai köztársaság belügyminisztériuma, ahol az átkelőhely van, közölte, hogy már hatvan embert telepítettek oda, és a helyzet „rendkívül feszült”. Hozzátette, hogy a hadsereg sorozóközpontjait hamarosan megnyitják.

Hosszú sorok alakultak ki Oroszország Mongóliával és Kazahsztánnal közös határátkelőhelyein is. Kazahsztán elnöke, Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev kedden megígérte, hogy megvédi a „reménytelen helyzet” elől menekülő oroszokat.

Az orosz védelmi minisztérium kedden közölte, hogy nem fogja kérni azoknak a külföldre menekülő orosz állampolgároknak a kiadatását, akik el akarják kerülni a besorozást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást jelentett be, Szergej Sojgu védelmi miniszter később azt mondta, hogy 300 ezer tartalékost hívnak be. Hétfőn a Kreml szokatlan módon beismerte, hogy hibákat követtek el a mozgósítás során.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.