Florida „súlyos katasztrófára” készül az Ian hurrikán miatt

külföld
2022 szeptember 27., 05:54
comments 1

Ron DeSantis, Florida kormányzója arra figyelmeztette az állam lakóit, hogy készüljenek fel egy valószínűleg „súlyos katasztrófára,” mivel a Karib-tengeren tomboló kettes kategóriájú Ian hurrikán szerdára elérheti Florida nyugati partjait. Már hétvégén az egész államra kiterjedő vészhelyzetet hirdetett, és 5000 katona áll készenlétben a mentéshez. Kuba déli partját hétfő estére már elérte az erős szél.

Az Ian hurrikán a Karib-tenger középső részén egy szeptember 26-i műholdképen.
photo_camera Az Ian hurrikán a Karib-tenger középső részén egy szeptember 26-i műholdképen. Fotó: HANDOUT/AFP

A trópusi vihar útja kiszámíthatatlan, de a kormányzó szerint az egész államban „széles körű hatásokkal” kell számolni. Nyugalomra intette az embereket, de kérte, tegyenek meg minden előkészületet, ugyanis a hurrikán „veszélyes viharhullámokat, heves esőzéseket, villámárvizeket, erős szelet, veszélyes tengeri körülményeket és elszigetelt tornádótevékenységet” okozhat. A lakosok élelmet, vizet, üzemanyagot és gyógyszereket igyekeznek felhalmozni otthon.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) előrejelzése szerint Ian a következő 48 órában nagyon gyorsan fog erősödni, és akár hármas kategóriájúvá is válhat, mire teljesen eléri Kubát, akár 193 km/órás széllel. Kubában kedden már nem lesz tanítás, és számos nyugati tartományt evakuálnak. A Nagy-Britanniához tartozó Kajmán-szigeteken a legrosszabbra készülnek.

Florida nyugati felén, a Tampa-öböl környékén 1921 óta nem volt hurrikán, a hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy vegyék nagyon komolyan a figyelmeztetést, és homokzsákokat osztanak, hogy megvédjék a várható áradástól a házakat. Floridában és a szomszédos Alabamában több millió adag étellel és vízzel készülnek a segítségnyújtásra. Joe Biden elhalasztotta floridai látogatását, és a Fehér Ház is vészhelyzetet hirdetett. A NASA elhalasztotta eddigi legerősebb űrrakétája, az Artemis-1 kilövését. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.