Magnus Carlsen és a rezegtetett análgyöngyök

Lezárt tartalom a Kör tagjainak játék
szeptember 27., 7:34
comments 4

Análgyöngyök emlegetésébe remegett bele a sakkvilág.

Magnus Carlsen 2013 óta a sakkvilág legnagyobb sztárja és egyeduralkodója. Így hát óriási meglepetés volt, amikor a hónap elején a Saint Louis sakk-klub 350 ezer dollár összedíjazású Sinquefield Kupáján a norvég világbajnokot váratlanul legyőzte egy 19 éves amerikai nagymester. Hans Moke Niemann, akinek az Élő-pontszáma a legalacsonyabb volt a mezőnyben, ráadásul úgy nyert, hogy Carlsen kezdett a fehérrel, ami statisztikailag még előnyt is jelent a világbajnoknak.

A klasszikus sakkban elképesztő, 53 játszma óta tartó veretlenségi sorozatát megszakító összecsapás után Carlsen a Twitteren jelentette be, hogy – pályafutása során először – visszalép a tornáról. A poszthoz mellékelt egy videót, amelyen a hírhedt futballedző, José Mourinho azt mondja: „Ha beszélek, nagy bajba kerülök.”

Niemann – aki az elmúlt 20 hónapban a világranglista kb. 800. helyéről látványosan gyorsan jutott fel a legjobb 50 közé – azzal reagált, hogy „a sakk magáért beszél”. Azt mondta: „Azt hiszem, azért demoralizálódott, mert egy olyan idiótával szemben veszített, mint én. Biztosan kínos, hogy a világbajnok velem szemben veszít. Sajnálom őt.” Magát valószínűleg őrjöngései miatt nevezte idiótának:

A 19 éves sakkozó azt mondta, Carlsen megpróbálja tönkretenni a karrierét, de ha kell, akár meztelenül is hajlandó kiállni ellene. Annyit ismert be, hogy korábban kétszer csalt, egyszer 12, egyszer pedig 16 évesen, de táblán játszva sosem.

Niemannt a történtek után a világ legnagyobb sakkplatformjáról, a Chess.com-ról kizárták, és nem hívták meg a portál 1 millió dollár összdíjazású versenyére, a Global Championshipre sem.

photo_camera Hans Niemann 2021. decemberben Varsóban. Fotó: Quentin Bassetti/Hans Lucas via Reuters

A közvetlen csalásvádak a sakkvilágban ritkák és nehezen bizonyíthatók, bár az online játékban az elmúlt pár évben több csalási botrány is kitört. De a – nem számítógépen, hanem a valóságban – táblán játszott sakkban a csalás jóval nehezebb, és sokkal súlyosabb bűnnek is számít.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt