Roger Waters Putyinnak: „Ha valóban egész Európát le akarja rohanni, akkor bassza meg”

háború
2022 szeptember 27., 6:51
comments 24

Roger Waters zenész, a Pink Floyd egyik alapítója nyílt levelet címzett Vlagyimir Putyinnak, melyben az Ukrajnával való békekötés felé igyekszik terelni az orosz elnököt. Mint írja, a közösségi médiában kérték erre a lépésre az emberek.

„Először is, szeretné, ha véget érne ez a háború? Ha azt válaszolná, hogy »Igen, kérem«, az azonnal megkönnyítené a dolgokat. Ha azt mondaná: »Az Orosz Föderációnak nincs további területi követelése a Krím, Donyeck és Luhanszk orosz ajkú lakosságának biztonságán túl«. Ez is segítene” - kezdi Putyinnak címzett üzenetét a zenész.

Ahogy korábban írtuk, Waters eddig elég vegyes nyilatkozatokat tett az ukrán háborúról, Putyint gengszternek, Joe Bident háborús bűnösnek nevezte, a NATO felelősségét firtatta, és levelet írt az ukrán elnök feleségének, amelyben az ukrán „extrém nacionalistákat” tette felelőssé a háborúért.

photo_camera Roger Waters 2022 augusztusában a Madison Square Gardenben Fotó: THEO WARGO/Getty Images via AFP

Waters tudja, hogy vannak, akik szerint Putyin „egész Európát le akarja rohanni, kezdve Lengyelországgal és a többi balti állammal,” amit így kommentált:

„Ha ezt akarja, akkor bassza meg, és akár abba is hagyhatnánk ezt a kétségbeejtően veszélyes atomjátékot, amiben (a nagyhatalmak) az Atlanti-óceán mindkét oldalán látszólag annyira jól érzik magukat, és gyerünk. Ja, csak robbantsuk szét egymást és a világot.”

Persze hozzáteszi, igazából nem örülne ennek. Waters arra kéri Putyint, hogy biztosítsa a világot afelől, hogy valóban békét akar. A béketárgyalásokat illetően azt írja, tudja, hogy a kötelező érvényű megállapodásokat az USA és a NATO egy pillanat alatt felrúgja „vagy néhány hordó olajért más szuverén országokat támad meg, de ez nem jelenti azt, hogy önöknek is ezt kellene tenniük”.

Állítólag Waterst teljesen meglepte Ukrajna lerohanása, „ez egy förtelmes agressziós háború, akár provokálták, akár nem.” Mint mondja, amikor Olga Zelenszka válaszolt neki Twitteren, nagyon meglepődött és meghatódott, és ha Putyin válaszolna neki, akkor „nagyon tisztelné” ezért, és „úgy tekinteném, mint egy tiszteletreméltó lépést a fenntartható béke felé vezető helyes irányba.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt