Törökország kardcsörtetésbe kezdett az Égei-tengeren

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
szeptember 27., 18:28
comments 2

Egyre inkább eldurvul a viszály Görögország és Törökország között az Égei-tengeren, ahol a görög vádak szerint a török légierő légtérsértő bevetések százait hajtotta végre az elmúlt napokban. Honnan fajult idáig a helyzet?

photo_camera A törökök által közzétett, állítólag egy drónjuk által 2022. szeptember 18-án készült felvételen állításuk szerint amerikai páncélozott járműveket tesznek partra Leszbosz szigetén. A Google Maps műholdképei alapján a leszboszi Mütilini kikötőjében van ilyen köralapú épület (link), ami a felvételen is jól kivehető. Ami nem kivehető: amerikai páncélozott harcjárművek. Fotó: TURKISH NATIONAL DEFENSE MINISTR/Anadolu Agency via AFP

Törökország hétfőn azzal vádolta Görögországot, hogy amerikai páncélosokat vetett partra két, a török partokhoz közeli égei-tengeri görög szigeten. Állításukat a török biztonsági források által kiszivárogtatott légi felvételekkel igyekeztek igazolni, melyeken állításuk szerint két, amerikai páncélosokkal megpakolt hajó látható Leszbosz és Számosz kikötőjében, írja az Al-Jazeera.

photo_camera A másik, állítólag szintén szeptember 18-án, szintén drónnal rögzített felvételen a páncélozott harcjárművek kivehetők, a kikötő viszont inkább csak hasonlít a számoszira, minthogy pontosan olyan lenne (link). Fotó: TURKISH NATIONAL DEFENSE MINISTR/Anadolu Agency via AFP

Törökország az "incidens" miatt hétfőn berendelte Görögország ankarai nagykövetét, Görögország ellenben "minden tekintetben alaptalannak" nevezte a Török vádakat, és agresszív viselkedéssel vádolta Törökországot.

Törökország vádjai szerint Görögország megsértette a két sziget hadseregmentes státusát. Ezzel lényegében az Egyesült Államokat is megvádolták, és fel is szólították Washingtont, hogy "fegyvereivel nem sérthetné meg" a két sziget nemzetközi egyezményekben megállapított demilitarizált státusát.

Recep Tayyip Erdogan odáig ment, hogy "provokáció szervezésével" vádolta Görögországot, amely szerinte "veszélyes játékot folytat". Egyben azzal vádolta Görögországot, hogy "megszállta" az égei-tengeri szigeteket, amelyek a nemzetközi egyezmények szerint amúgy Görögország területei. Erdogan a fenyegetést sértegetéssel fűszerezte. "Görögország sem politikailag, sem gazdaságilag, sem katonailag nem egyenrangú velünk" - mondta, a vélelmezett amerikai csapattelepítésekről pedig azt mondta, hogy "az idegen haderő kiépítése Görögország-szerte nem minket kéne zavarjon, hanem a görög népet".

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt