A Figyelő Soros-listája hamis, szükségtelen és félelemkeltő volt a bíróság szerint

jog
2022 szeptember 28., 15:54
comments 10

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében kimondta, hogy „hamis, szükségtelen, ráadásul a történelmi hagyományok miatt félelemkeltő” is volt a Soros-lista, melyet a 2018-as választások után az azóta megszűnt Figyelő tett közzé. Több száz, általuk hazaáruló zsoldosnak nevezett személyt listáztak a lapban. Korábbi két pernyertes után ezúttal 34 személynek adott igazat a bíróság. A lista ellen rengeteg magyar és külföldi szervezet, intézmény és személy tiltakozott.

Az inkriminált Figyelő-cikk, aminek ügyében most született ítélet.
photo_camera Az inkriminált Figyelő-cikk, aminek ügyében most született ítélet. Fotó: Botos Tamás/444

Az ítélet szerint, mely egyelőre nem jogerős, a Figyelő online felületén kell majd közzétenni a jogsértést megállapító ítéletet és egyúttal a bocsánatkérést a lista szereplői felé. Emellett a lapot kiadó Mediaworksnek 500 ezer forintos sérelemdíjat kell fizetnie a nem közszereplőnek számító listázottaknak, a közszereplőknek pedig 200 ezer forintot a jó hírnévhez való joguk megsértése miatt.

A bíróság indoklása szerint a Figyelő tényállítása jogalap nélküli volt, és azt a hamis látszatot keltette, hogy a szereplők nem autonóm személyek. A név szerinti listázással személyükben támadták az azon szereplőket. Emellett a lista válogatás nélküli és hevenyészett volt, még elhunytak is szerepeltek rajta. Attól, hogy valaki egy adott szervezetnél dolgozik, „még nem állítható róla, hogy a nemzet ellensége”. A bíróság eltiltotta az alperest a további jogsértéstől is. (Hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.