Az Európai Unió szerint is szándékos volt az Északi Áramlat vezetékeinek megrongálása

POLITIKA
2022 szeptember 28., 11:14
comments 5

„Az Európai Uniót mély aggodalommal tölti el az Északi Áramlat 1. és 2. vezetékekben bekövetkezett károk, amelyek a Balti-tenger nemzetközi vizein szivárgásokat eredményeztek” - nyilatkozta Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Hozzátette, hogy biztonság és a környezetvédelmi szempontok kiemelten fontosak, ezek az események nem véletlenek, és mindannyiunkat érintenek.

„Minden rendelkezésre álló információ azt jelzi, hogy ezek a szivárgások szándékos cselekedet eredménye. Támogatni fogunk minden olyan vizsgálatot, amelynek célja, hogy teljes tisztázzuk, hogy mi és miért történt, és további lépéseket teszünk, hogy növeljük az ellenálló képességünket az energiabiztonságban” - mondja.

„Az európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, és határozott és egységes választ fog adni rá” - hangzik a közleményben.

A dán miniszterelnök már korábban kijelentette, hogy minden bizonnyal szándékos volt a rongálás. A Kreml viszont már most arról beszél, hogy várhatóan őket fogják gyanúsítani a vezetékek felrobbantásával, ami szerintük „megbízhatóan ostobaság" hiszen tök drága a gáz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.