Az Európai Unió szerint is szándékos volt az Északi Áramlat vezetékeinek megrongálása

POLITIKA
2022 szeptember 28., 11:14
comments 5

„Az Európai Uniót mély aggodalommal tölti el az Északi Áramlat 1. és 2. vezetékekben bekövetkezett károk, amelyek a Balti-tenger nemzetközi vizein szivárgásokat eredményeztek” - nyilatkozta Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Hozzátette, hogy biztonság és a környezetvédelmi szempontok kiemelten fontosak, ezek az események nem véletlenek, és mindannyiunkat érintenek.

„Minden rendelkezésre álló információ azt jelzi, hogy ezek a szivárgások szándékos cselekedet eredménye. Támogatni fogunk minden olyan vizsgálatot, amelynek célja, hogy teljes tisztázzuk, hogy mi és miért történt, és további lépéseket teszünk, hogy növeljük az ellenálló képességünket az energiabiztonságban” - mondja.

„Az európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, és határozott és egységes választ fog adni rá” - hangzik a közleményben.

A dán miniszterelnök már korábban kijelentette, hogy minden bizonnyal szándékos volt a rongálás. A Kreml viszont már most arról beszél, hogy várhatóan őket fogják gyanúsítani a vezetékek felrobbantásával, ami szerintük „megbízhatóan ostobaság" hiszen tök drága a gáz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt