Gleccserszakadékba zuhant, holtan találtak rá a hétfőn eltűnt amerikai síelő és hegymászóra

külföld
2022 szeptember 28., 13:16
comments 2

Egy nepáli kutatócsoport talált rá Hilaree Nelson híres amerikai síelő és hegymászó holttestére a Manaszlu csúcsának közelében a Himalájában.

A 49 éves Nelson éppen a világ nyolcadik legmagasabb csúcsáról ereszkedett le társával, amikor hétfőn eltűnt. A mentők szerdán találtak a holttestre a 8163 méter magas csúcs déli oldalán. Korábbi jelentések szerint a nő egy gleccserszakadékba zuhant.

photo_camera Hilaree Nelson amerikai síelő és hegymászó holttestét kiemelik egy helikopterből Katmanduban, 2022. szeptember 28-án. Fotó: SUNIL PRADHAN/AFP

Nelsont generációja egyik legjobb hegymászójaként tartották számon.

Ő és társa, Jim Morrison 2018-ban elsőként síeltek le a nepáli Lhoce-hegyről, a világ negyedik legmagasabb csúcsáról. Nelson volt az első nő, aki 24 óra alatt megmászta a világ legmagasabb hegyét, az Everestet és a mellette lévő Lhocet is.

„A holttestet az alaptáborba szállították. A szükséges jogi procedúrák elvégzése után légi úton Katmanduba szállítják” - mondta Jiban Ghimire, a Shangri-La Nepal Trek ügyvezető igazgatója - számolt be a Kathmandu Post.

A korábbi helikopteres keresési kísérletek, amiket a rossz időjárás is nehezített, sikertelenek voltak. Nelson eltűnésének napján a Manaszlun egy ember meghalt és több mint egy tucatnyian megsérültek egy lavinában, ami az eltűnés helyénél alacsonyabbról indult.

A szemtanúk szerint a Manaszlu csúcsának elérése után Nelson mindössze 15 perccel zuhant egy mély gleccserszakadékba. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.