Hamarabb életbe lép a kilakoltatási moratórium a fővárosi önkormányzati bérlakások bérlőinél

Budapest
szeptember 28., 17:01
comments 10

Előre hozták az eredetileg november 15-tel kezdődő téli kilakoltatási moratórium kezdetét a fővárosi önkormányzati bérlakások bérlőinél, a folyamatban lévő kilakoltatásokat felfüggesztik - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúlag támogatta a testület. A Város Mindenkié aktivistái épp kedden akadályozták meg egy fogyatékkal élő nő kilakoltatását Újpesten, interjúnkban pedig elmondták, tudnak róla, hogy több önkormányzatnál tervben vannak kilakoltatások.

photo_camera A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2022. szeptember 28-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat önként vállalta, hogy 2023. április 30-ig magánszemély esetében - mint végrehajtást kérő - nem kezdeményezi lakóingatlan kiürítését, valamint kezdeményezi az esetlegesen folyamatban levő végrehajtási eljárás felfüggesztését. A fővárosi önkormányzat kezdeményezi a kerületi önkormányzatoknál, hogy ugyanígy járjanak el az általuk indított végrehajtási eljárások tekintetében.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy az energia- és gazdasági válság súlyosan érinti a szociális intézményeket, amelyek a lakhatást nélkülöző budapestieknek segítenek, és ebben helyzetben különösen fontos, hogy minél kevesebb embernek szűnjön meg a lakhatása. Az előterjesztésben azt írták: „a jelenlegi válsághelyzetben morálisan igazolhatatlan az utcára tenni önkormányzati bérlakások bérlőit, még akkor is, ha élethelyzetük miatt fizetési késedelembe estek”.

Karácsony Gergely javaslatára, egy másik előterjesztés kiegészítéseként a képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy 200 millió forintos támogatást adnak a Menhely Alapítványnak, kifejezetten a rászorulókat ellátó civil szervezet rezsitámogatására. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt