Hamarabb életbe lép a kilakoltatási moratórium a fővárosi önkormányzati bérlakások bérlőinél

Budapest
2022 szeptember 28., 17:01

Előre hozták az eredetileg november 15-tel kezdődő téli kilakoltatási moratórium kezdetét a fővárosi önkormányzati bérlakások bérlőinél, a folyamatban lévő kilakoltatásokat felfüggesztik - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúlag támogatta a testület. A Város Mindenkié aktivistái épp kedden akadályozták meg egy fogyatékkal élő nő kilakoltatását Újpesten, interjúnkban pedig elmondták, tudnak róla, hogy több önkormányzatnál tervben vannak kilakoltatások.

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2022. szeptember 28-án.
photo_camera A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2022. szeptember 28-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat önként vállalta, hogy 2023. április 30-ig magánszemély esetében - mint végrehajtást kérő - nem kezdeményezi lakóingatlan kiürítését, valamint kezdeményezi az esetlegesen folyamatban levő végrehajtási eljárás felfüggesztését. A fővárosi önkormányzat kezdeményezi a kerületi önkormányzatoknál, hogy ugyanígy járjanak el az általuk indított végrehajtási eljárások tekintetében.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy az energia- és gazdasági válság súlyosan érinti a szociális intézményeket, amelyek a lakhatást nélkülöző budapestieknek segítenek, és ebben helyzetben különösen fontos, hogy minél kevesebb embernek szűnjön meg a lakhatása. Az előterjesztésben azt írták: „a jelenlegi válsághelyzetben morálisan igazolhatatlan az utcára tenni önkormányzati bérlakások bérlőit, még akkor is, ha élethelyzetük miatt fizetési késedelembe estek”.

Karácsony Gergely javaslatára, egy másik előterjesztés kiegészítéseként a képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy 200 millió forintos támogatást adnak a Menhely Alapítványnak, kifejezetten a rászorulókat ellátó civil szervezet rezsitámogatására. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.