Hiába küldi hasi ultrahangra a betegeit egy Pest megyei háziorvos, a szakrendelőben már jövő évre sem kapnak időpontot

Egészségügy
2022 szeptember 28., 11:37
comments 43

„Az egészségügy már összeomlott” - kezdte a Facebook-posztját egy Pest megyei háziorvos. Ezzel reagált a Magyar Orvosi Kamara titkárának, Svéd Tamásnak az interjújára, amiben Svéd azt fejtegeti, hogyan is néz ki az egészségügy összeomlása. A titkár a Szabad Európának azt mondta, hogy „az egészségügy összeomlása nem egy konkrét időpont, egy egyik pillanatról a másikra bekövetkező esemény, hanem a szolgáltatások színvonalának drasztikus csökkenése, nehézkesebb elérhetősége”. Vagyis amikor a betegek késve jutnak ellátáshoz, emiatt állapotuk jelentősen romlik, adott esetben pedig emberek halnak meg az ellátás késlekedése miatt olyan betegségekben, amelyek egyébként gyógyíthatók egy hatékonyan működő egészségügyi rendszerben.

A Pest megyei háziorvos azt írta, hogy a hasi ultrahangra küldött betegei közül ketten is azzal jöttek vissza a napokban, hogy nem tudtak nekik időpontot adni. Sem most, sem jövőre.

Megkerestük az orvost, aki azt mondta, hogy bármilyen ultrahangra (hasi, nyaki) már szeptember elején is csak jövő évi időpontot tudtak adni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházhoz tartozó monori szakrendelőben, de most már 2023-asat sem. Elmondta, hogy beszélt telefonon pár hete a hasi ultrahangot végző főorvossal, aki arról panaszkodott, hogy „megfulladnak” a sok munkában, egész egyszerűen nem győzik.

A posztjában a háziorvos azt írta: „Kész, vége, egész egyszerűen nem tudom, hogy mi a megoldás”. Erről nekünk azt mondta, hogy nagyon sürgős esetekben sürgősségi osztályra küldheti a betegeket, viszont ha ilyenről nincs szó, akkor jelenleg nincs megoldás. Ahhoz ugyanis, hogy másik helyre (mondjuk a Ceglédi Toldy Ferenc Kórházba mint 2. progresszivitási szintű ellátóhelyre) küldhesse a betegeit, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kellene kiadni egy utasítást az általános átirányításról. (Ezek azok az átirányítások, amelyek szakemberhiány miatt egyre gyakoribbak az egészségügyben, Szurovecz Illés kollégám részletesen is foglalkozott a problémával a Fogynak az orvosok és az ápolók, feladják a kórházak cikkben.) De ilyen határozat egyelőre nem született.

A hasi ultrahangnál nem az a probléma, hogy nincs elég eszköz, hanem az, hogy nincs hozzá szakember az állami ellátás keretein belül. De több ilyen terület is van (gasztroenterológia endokrinológia), ahol óriási a várólista, és a betegek három hónapon belül (amíg egyébként érvényes egy beutaló), nem is kapnak időpontot. Ha valaki három hónap alatt bejut egy szakrendelésre, az már nagyon jónak számít.

Felvetette a problémát egy háziorvosos Facebook-csoportban, ahol több kollégája is azt írta vissza, ők már eleve magánrendelésre utalják a betegeiket hónapok óta. Ez viszont az orvos szerint nem lehet megoldás, hiszen „Ha kötelező fizetni a tb-t, ne kelljen azt mondani a betegeimnek, hogy menjenek a magán egészségügybe, mert akkor 1-2 héten belül meglesznek a vizsgálati eredmények”.

Még a múlt héten írt a monori szakrendelő igazgatójának, hogy mi lehet a megoldás, de egyelőre nem kapott választ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.