Végtelenségig lehetne hosszabbítgatni a veszélyhelyzetet Magyarországon

belföld
2022 szeptember 28., 05:07
comments 9

„A Kormány 2022. november 1-jei hatállyal a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható”, derül ki Kocsis Máté kedden benyújtott törvénymódosításából.

Mivel Kocsi Máté a beadványban nem ír arról, hogy mégis mit ért "többször'" alatt, ezért ez azt jelenti, hogy legfeljebb 180 napra lehet meghosszabbítani, csakhogy akárhányszor. Jelenleg „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében” van vészhelyzet Magyarországon, korábban a járvány miatt volt.

Ehhez még alaptörvényt is kellett módosítani, ami kiegészült azzal, hogy humanitárius katasztrófa vagy szomszéd országban zajló fegyveres konfliktus esetén is el lehet rendelni ezt az állapotot. A vészhelyzetnek köszönhetően pedig a kormány úgy hozhat meg bizonyos döntéseket, hogy más törvényeket figyelmen kívül hagy, vagy például nem szavaznak róla a parlamentben. (via Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.