A TEK szerint a magyar gázvezetékek nincsenek veszélyben

gazdaság
2022 szeptember 29., 08:03
comments 14

Az Északi Áramlat ellen elkövetett feltételezett szabotázsakciók miatt Európa-szerte mindenhol növelték a kritikus infrastruktúrák biztonságát. Norvégiában már a hadsereget rendelték ki a fúrótornyokhoz. Magyarországon a Terrorelhárítási Központ (TEK) folyamatosan monitorozza a gázrendszer biztonságát – tudta meg a Napi.hu.

A Németországot és Oroszországot összekötő földgázvezetéken keletkezett károkat vélhetően egy szabotázs okozta, amelyet az Európai Bizottság vizsgál, és szigorú válaszlépéseket ígért. A hálózatot vélhetően robbanószerekkel rongálták meg szakértők szerint. Emiatt több ország is fokozta a biztonsági előkészületeket, óvintézkedéseket a kritikus európai gázinfrastruktúra védelme érdekében. Magyarországon az ilyen berendezések védelme a Terrorelhárítási Központ feladata - olvasható a cikkben.

Hajdu János, a TEK vezetője beszámol V. Kende elfogásáról.
photo_camera Hajdu János, a TEK vezetője beszámol V. Kende elfogásáról. Fotó: M1

A TEK folyamatosan elemzi és értékeli – a jogszabály előírásainak megfelelően – a kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségét. Egyelőre nem rendelkeznek olyan konkrét információval, amely alapján további fokozottabb védelmi intézkedések elrendelésére lenne szükség - közölte a TEK a lappal.

Magyarország most már az egész európai hálózat szempontjából kiemelt jelentőségűvé válhat: az orosz állami Gazprom szerdán közölte, hogy egy elszámolási vita miatt leállíthatják az Ukrajnán keresztül Európába tartó gázexportot. Így lényegében egyedül a Török Áramlat Magyarországon keresztülfutó balkáni ága lenne orosz gázbetáplálási pont - írta a Napi.hu.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.