A svéd titkosszolgálat nyomozást indított az Északi Áramlat vezetékeit ért szabotázs miatt

külföld
2022 szeptember 28., 19:47

Svédország titkosszolgálata, a SAPO szerdán közölte, hogy nyomozást indít az Északi Áramlat balti-tengeri vezetékein történt megmagyarázhatatlan robbanások és szivárgás miatt, melyeket „súlyos szabotázsnak” neveztek - írja a France24. A nyomozást átvették a svéd rendőrségtől, miután az eset olyan „bűncselekményhez kapcsolódhat, amely legalább részben svéd érdekek ellen irányulhat”. A hírszerző ügynökség szerint nem zárható ki, hogy egy külföldi hatalom áll a háttérben. Külön nyilatkozatban a svéd ügyészség is azt mondta, hogy a nyomozás jelenleg egy esetleges „súlyos szabotázscselekményre” irányul.

A robbanás helyén felbugyogó gáz Dánia partjainál 2022. szeptember 27-én, a dán légierő egyik F-16-osából fényképezve.
photo_camera A gázszivárgás a dán légierő egyik F-16-osa pilótájának a fényképén. Fotó: Ritzau Scanpix via Reuters

Kedden, valószínűleg robbanások következtében gáz kezdett bugyogni a tengerbe az Északi Áramlat mindkét vezetékéből Dánia partjainál. Ursula von der Leyen is szabotázsnak nevezte az esetet.

Magyari Péter összefoglalta, milyen súlyos katonai következményei lehetnek az ügynek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.