A svéd titkosszolgálat nyomozást indított az Északi Áramlat vezetékeit ért szabotázs miatt

külföld
2022 szeptember 28., 19:47

Svédország titkosszolgálata, a SAPO szerdán közölte, hogy nyomozást indít az Északi Áramlat balti-tengeri vezetékein történt megmagyarázhatatlan robbanások és szivárgás miatt, melyeket „súlyos szabotázsnak” neveztek - írja a France24. A nyomozást átvették a svéd rendőrségtől, miután az eset olyan „bűncselekményhez kapcsolódhat, amely legalább részben svéd érdekek ellen irányulhat”. A hírszerző ügynökség szerint nem zárható ki, hogy egy külföldi hatalom áll a háttérben. Külön nyilatkozatban a svéd ügyészség is azt mondta, hogy a nyomozás jelenleg egy esetleges „súlyos szabotázscselekményre” irányul.

photo_camera A gázszivárgás a dán légierő egyik F-16-osa pilótájának a fényképén. Fotó: RITZAU SCANPIX/via REUTERS

Kedden, valószínűleg robbanások következtében gáz kezdett bugyogni a tengerbe az Északi Áramlat mindkét vezetékéből Dánia partjainál. Ursula von der Leyen is szabotázsnak nevezte az esetet.

Magyari Péter összefoglalta, milyen súlyos katonai következményei lehetnek az ügynek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt