Észak-Korea kilőtt két ballisztikus rakétát, miután Kamala Harris Dél-Koreába látogatott

fegyver
2022 szeptember 29., 16:04
comments 1

Ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea röviddel azután, hogy Kamala Harris amerikai alelnök befejezte látogatását a térségben. Öt nap alatt ez volt a harmadik észak-koreai rakétaindítás.

Kim Dzsongun fotelből néz egy rakétakilövést 2014 nyarán.
photo_camera Kim Dzsongun fotelből néz egy rakétakilövést 2014 nyarán. Fotó: AFP / KCNA via KNS

A két rakétát Phenjantól északra fekvő területről lőtték ki Dél-Korea felé. Kb. 300 km-t repültek 50 km-es maximális magasságot elérve – közölte Hamada Jaszukazu japán nemzetvédelmi miniszter, aki szerint feltehetően rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákról van szó.

Harris ellátogatott a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe is, és úgy ítélte meg, ez a zóna világos képet nyújt arról, milyen „drámaian különböző utat” választott a két fél. Az amerikai alelnök bírálta Észak-Koreát „brutális diktatúrája”, törvénytelen fegyverkezési programja és az emberi jogok sorozatos megsértése miatt, amikkel Phenjan veszélyezteti a térségben a békét és a stabilitást.

Észak-Koreából szerdán is elindítottak két kis hatótávolságú ballisztikus rakétát, miközben Harris Japánban volt, egyet pedig még vasárnap, mielőtt az amerikai alelnök elindult a térségbe. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.