Lázár János nemzeti építészetet akar a posztmodern kortárs helyett

építészet
szeptember 29., 14:35
comments 41

A 21.századi építészetnek nemzetinek kell lennie, a régi mindig szebb és jobb, mint az új” - magyarázta Lázár János építésügyi miniszter Fertődön, az Esterházy-kastélyban rendezett III. Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Konferencián az Építészfórum beszámolója szerint. A miniszter azt mondta, hogy a hamarosan elkészülő új építésügyi koncepcióban külön fejezetet kap a kulturális örökségvédelem.

Beszélt arról is, hogy a nemzeti építészet mellett tör lándzsát a posztmodern kortárs építészete helyett. Nehéz vitákra számít a témában, de szerinte egy sarokpontja van a kormány álláspontjának: ami a II. világháború előtt vagy a háború után a nemzeti építészet jegyében épült, az védelmet és támogatást igényel. „A magyar kortárs kormányzati politika építészeti vonalában a réginek fontosabb szerephez kell jutnia, mint az újnak, mert első kötelességünk, hogy a régit helyrehozzuk, használatba és birtokba vegyük.”

Szerinte 2030-ra Magyarországon el kell érni, hogy a műemlékek újjáépüljenek és megtalálják új funkciójukat. Ehhez új szabályozásra, új üzleti konstrukciókra, de elsősorban társadalmi támogatásra van szükség.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt