Moszkva nem boldog az Ukrajnába érkező török haditechnikától, de Erdoğannak nem érdeke egy erős Oroszország

külföld
2022 szeptember 29., 08:28
comments 3

Törökország szerepének értelmezése az orosz–ukrán háború kapcsán az utóbbi hónapokban sokakat elbizonytalanított. A két autoriter államot, Törökországot és Oroszországot egyébként is szokás hasonszőrűnek tekinteni, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök között pedig köztudottan jó a viszony. Az oroszbarátság vádjára tett rá Ankara még egy lapáttal, amikor úgy döntött, nem csatlakozik az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciókhoz, amivel lehetővé tette azok egy részének kikerülését. Erről korábbi elemzésemben írtam bővebben.

Törökországnak ugyanakkor a stratégiai érdeke ebben a háborúban egy erős és független Ukrajna fennmaradása, valamint Oroszország túlzott megerősödésének megakadályozása. Ennek érdekében Ankara aktívan támogatja Ukrajnát. Az alábbiakban az Ukrajnának nyújtott török politikai, valamint katonai támogatás, illetve az ukrán–török hadiipari együttműködés fő elemeit mutatom be.

photo_camera Recep Tayyip Erdoğan és Volodimir Zelenszkij Lembergben, 2022. augusztus 18-án Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Erdoğan augusztus 23-ai kijelentése arról, hogy a Krím-félsziget Ukrajna elválaszthatatlan része, sokakat meglepett. A török elnök úgy fogalmazott: „Törökország nem ismeri el a Krím annexióját, és az első naptól fogva nyíltan kijelenti, hogy ez a lépés illegitim és illegális.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.