Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

munka
2022 szeptember 29., 06:27
comments 5

Öt hónapos tesztidőszakkal áll át rövidített munkahétre a kulturális vállalat. Október 1-től vezetik be a 34 órás munkahetet, a felszabadult egy napban a munka és magánélet kiegyensúlyozására és a szellemi feltöltődésre adnak lehetőséget irodai munkavállalóiknak - olvasható a Libri-Bookline közleményében.

Az elmúlt években már nem egy ország kísérletezett a négynapos munkahéttel, nemcsak Európában, de a tengerentúlon is. A csökkentés nemcsak a munkavállalók, de a munkaadó számára is járhat előnyökkel, erről tanúskodnak a visszajelzések.
A vállalatok többsége a legújabb trendeket követő négynapos munkahét bevezetésétől növekvő hatékonyságot, továbbá a kollégák fejlődését és életminőségük javulását várja. A Libri a kollégái pihenését és szellemi feltöltődését szem előtt tartva döntött a rövidített munkavégzés mellett.

photo_camera Fotó: JVORGEN FROMME/dpa Picture-Alliance via AFP

„Az elmúlt két év bebizonyította, hogy a Libri-Bookline munkatársai minden körülmények között teljesítik a feladataikat, és a vállalat képes hatékonyan működni, sőt eredményes lenni. A világjárvány okozta kényszerhelyzet miatt leegyszerűsítettünk számos belső folyamatot, átgondoltunk különböző működési mechanizmusokat, és úgy gondoltuk, eljött az ideje annak, hogy a munkatársainknak több időt biztosítsunk a pihenésre és a feltöltődésre úgy, hogy az ne menjen az eredményesség rovására” – mondta Kovács Péter, a Libri-Bookline vezérigazgatója.

„A kutatások és a tapasztalataink is azt mutatják, hogy az a munkavállaló, aki a munkahelyén és otthon is helyt tud állni, sokkal kiegyensúlyozottabb, és jobban teljesít a munkahelyén is. Ezért éreztük nagyon hasznosnak, hogy időt tudunk adni nekik, hisz abból van a legkevesebb. A másik fontos tapasztalásunk, hogy a szellemi kikapcsolódás, különösen az olvasás nemcsak lecsendesíti az elmét, de a feltöltődés lehetőségét is biztosítja. Ezt a két tényezőt figyelembe véve döntöttünk a heti 34 órás munkahét bevezetése mellett” – mondta Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline HR-igazgatója.
A vezető a kísérlet legfontosabb elemének azt tartja, hogy a munkavállalóik fizetését nem csökkentik, illetve az eddig 8 órásról nyolc és fél órásra emelt napi munkaidő is még alkalmazkodik a családi igényekhez.

Az október elsejétől bevezetett munkarendet öt hónapos tesztidőszakban vizsgálják, és nem kötelező a dolgozók számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.