Új történelmi mélypontra zuhant a forint

gazdaság
2022 szeptember 29., 07:43
comments 13

Történelmi mélypontra zuhant a forint, már 418 forint felett jár az euró árfolyama. Már a hazai piacnyitás (reggel 9) előtt jelentősen gyengült, de azóta meredeken zuhan a 419 felé. Ezt el is érte végül, így egyelőre 419,3 az új csúcs. Az eddigi mélypont 416,7 forint volt július 6-án. Hivatalosan a forint új mélypontja 419,36 forintos jegyzés az euróval, 434,78 forintos jegyzés a dollárral és 441,67 forintos jegyzés a svájci frankkal szemben.

photo_camera Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

A Portfolio szerint a forint ismételt gyengülésének több oka van egyszerre, ezek röviden:

  • Az MNB kedden váratlanul leállította kamatemelési ciklusát. A piac a jelenleginél magasabb kamatot árazott korábban, így ez egyértelműen negatív hír.
  • A fokozódó amerikai kamatvárakozások mellett a dollár szárnyalása megfékezhetetlen.
  • Az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalásokról a kormány igyekszik pozitívan nyilatkozni, de nem látszik komoly áttörés.
  • Egyre komolyabbak a külső pénzügyi mutatókkal kapcsolatos aggodalmak (fizetési mérleg, külkereskedelmi mérleg).
  • Az infláció egyelőre nem látszik csillapodni.

A reggeli cikkünkben pedig arról írtunk, hogy csődközeli tüneteket produkál a magyar gazdaság, mert az ország devizatartalékai kritikus szintre csökkentek, kifizetési stopot rendelt el a kormány, összeomlott a forint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.