Az Ubernek lobbizhatott egy korábbi uniós biztos, vizsgálódik a Csalás Elleni Hivatal

külföld
2022 szeptember 30., 11:55

Vizsgálatot indított az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Neelie Kroes ellen, aki 2004-től 2014-ig európai uniós biztos, 2010 és 2014 között pedig az Európai Bizottság alelnöke volt, írja a Guardian.

Korábban szintén a Guardian derítette ki, hogy Kroes többször segített az Uber vezetőinek találkozókat szervezni uniós tisztviselőkkel és holland politikusokkal, abban az időszakban, amikor ugyan már nem volt pozícióban, de a szabályok szerint még nem vállalhatott volna ilyen feladatokat. Ezzel megsérthette az etikai előírásokat.

photo_camera Neelie Kroes Fotó: ANTHONY HARVEY/Getty Images via AFP

Az OLAF először is bizonyítékokat gyűjt, hogy Kroes valóban lobbizott-e az Ubernek. Átlagosan két évig tart egy-egy ilyen nyomozás, vagyis könnyen lehet, hogy csak 2024-ben lesz eredménye.

Kroes tagadja, hogy bármi köze lett volna az Uberhez 2016 májusa előtt, amikor hivatalosan is átvette a cég tanácsadó testületének vezetését. Onnan 2018-ban távozott.

Az egykori uniós biztos neve azért is ismerős lehet Magyarországon, mert rendszeresen bírálta az Orbán-kormányt a médiaszabadság megsértéséért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.