Tízezrek ünnepelték Moszkvában az annexiót

háború
szeptember 30., 18:12
comments 15

Több tízezres tömeg gyűlt össze a moszkvai Vörös téren megünnepelni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan Oroszországhoz csatolt négy ukrán megyét, írja a The Guardian.

photo_camera Illusztráció: Alekszandr Nemenov/AFP

„Donyeck, Luganszk, Zaporozsje, Herszon, Oroszország! Örökké együtt!” – állt a Kreml melletti Manyezsnaja téren kifüggesztett transzparensen.

Putyin beszédet mondott, szerinte a „mai nap történelmi nap, az igazság és az igazságosság napja.” Azt mondta, Ukrajna kiirtaná a Luganszk és Donyeck régiókban élő emberek kultúráját. A régiókban élők „népszavazásokon, amiket Ukrajna és a Nyugat illegálisnak és törvénytelennek ítélt, azt a döntést hozták, hogy ősi szülőföldjükkel legyenek.”

photo_camera Fotó: ANTON NOVODEREZHKIN/AFP

Putyin azt is mondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogassák „testvéreiket” Zaporozsjéban és Herszonban, valamint Donyeckben és Luganszkban.

„Mindent meg fogunk tenni a gazdaság és az infrastruktúra helyreállításáért, iskolák, új intézmények, kórházak építéséért” – jelentette ki.

photo_camera Fotó: ANTON NOVODEREZHKIN/AFP

„Erősebbek lettünk, mert együtt vagyunk. Megvan az igazság. És az igazság hatalmat jelent. Az igazság győzelmet jelent. A győzelem a miénk lesz” – zárta beszédét.

A téren koncerteket is tartottak, a háttérben Kreml falaival és a 16. századi Boldog Vazul-székesegyház tornyaival.

A Wall Street Journal munkatársa, Matthew Luxmoore azt írja, az orosz színész, Ivan Ohlobisztyin a színpadon Hitlert idézte és „szent háborúra” szólított fel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt