A deepfake-Bruce Willis lehet a következő hollywoodi sztár, és ez a színész szerint rendben is van

FILM
2022 október 01., 07:59
comments 9

Bruce Willis családja tavasszal jelentette be, hogy az amerikai színésznél – a beszéd- és íráskészséget akadályozó – afáziát diagnosztizáltak, ezért abbahagyja a színészkedést.

De ezzel nincs vége a karrierének: a Telegraph ugyanis arról írt, hogy Willis eladta a digitális képmásának a jogait reklámvideók gyártására jelentése szerint. Ezáltal a hollywoodi színész a jövőben digitálisan szerepelhet reklámokban, esetleg filmekben is. Tavaly már szerepelt így egy orosz reklámban:

link Forrás

Willis a Deepcake nevű cégen keresztül licenceli a digitális jogait. A cég székhelye a Grúzia fővárosában, Tbilisziben van, és Amerikában folytat üzleti tevékenységet, miközben cégként van bejegyezve Delaware-ben.

A Deepcake úgy másolta le Willist, hogy az 1990-es évek kasszasiker akciófilmjeire ráeresztett egy neurális hálózati modellt. Miután a gép megtanulta Willis jellegzetességeit, azokat rá tudja illeszteni egy másik, hasonló felépítésű színészre deepfake-kel.

A Deepcake így idézte Bruce Willist: „Tetszett a karakterem pontossága. Ez nagyszerű lehetőség számomra arra, hogy visszamenjek az időben. A neurális hálózatot a Drágán add az életed és az Az ötödik elem tartalmára képezték ki, így a karakterem hasonlít az akkori képekhez. A modern technika megjelenésével kommunikálhattam, dolgozhattam és részt vehettem a filmezésben, akár egy másik kontinensen is. Ez vadonatúj, érdekes élmény számomra, és hálás vagyok a csapatunknak.”

A Deepcake oldala szerint a cég célja, hogy új, alacsony árakkal zavarja meg a hagyományos castingfolyamatot, a módszerük ugyanis megspórolja az utazási költségeket, a drága forgatási napokat, a biztosítást és egyéb költségeket.

Tarlós István és Bruce Willis 2015-ben
photo_camera Tarlós István és Bruce Willis 2015-ben Fotó: budapest.hu

Bruce Willis nem az első deepfake-sztár lenne, már az újabb Star Wars-részekben is támasztottak így fel halott színészeket, és James Earl Jones is odaadta a hangját további részekhez.

Bruce Willis egyébként már adta oda az arcát és a hangját egy 1998-as PlayStation-játékhoz, az Apocalypse-hez. Az egészen más kérdés, hogy a színész az utóbbi 15 évben olyan gyalázatosan szar filmekben játszott, hogy az sem rontott volna rajtuk sokat, ha a deepfake-Bruce Willis játszik bennük. (via Ars Technica)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.