A szárazság miatt kevés a kukorica, Ukrajnából importáljuk

mezőgazdaság
2022 október 3., 5:03
comments 6

Valószínűleg nem takarítanak be idén annyi kukoricát Magyarországon, amennyi fedezné a hazai igényeket, írja a 24.hu agrárszakértők véleménye alapján. A lap szerint ilyen egyszer sem fordult elő, legalább 1990 óta.

Egy átlagos évben 4-4,5 millió tonna kukoricára van szükség, de idén várhatóan a 4 milliót sem érjük el, mondta Raskó György egykori államtitkár, Máhr András, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese és Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára is.

photo_camera Aszállyal sújtott kukorica Orosháza közelében 2022. július 7-én Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Az aszály miatt bekövetkezett kukoricahiányt ukrán importtal pótolják.

Pótsa Zsófia azt mondta, eddig nagyjából egymillió tonna érkezett a háború sújtotta országból, aminek nagy része Máhr András szerint ipari felhasználókhoz kerül, és izocukor-, illetve etanolgyártáshoz használják.

Raskó György szerint a nagyobb takarmánygyártók is ukrán kukoricát vásárolnak, ami tonnánként 20-30 ezer forinttal olcsóbb a magyarnál, ráadásul jó minőségű.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt