A dán királynő sajnálja, hogy kisebbik fia megbántódott, de nem adja vissza Joachim herceg gyerekeinek a hercegi címüket

külföld
2022 október 04., 04:42
comments 2

II. Margit dán királynő sajnálja, hogy múlt heti döntésével megbántotta másodszülött gyermekét és annak gyerekeit, de nem kívánja megváltoztatni döntését, amivel Joachim herceg gyermekeit megfosztotta hercegi címüktől és királyi előjogaiktól. II. Margit a döntését a királyi család áramvonalasításával, a monarchia modernizálásával, valamint azzal indokolta, hogy a kis hercegeket és hercegnőket nem csupán előjogaiktól, hanem a királyi családot terhelő kötelezettségektől is megfosztotta, esélyt teremtve így arra, hogy unokái - akik közül a legidősebb 23, a legfiatalabb 10 éves - önálló egzisztenciát teremtve normális életet élhessenek.

Két olyan királyi unoka, akiket lefokoztak.
photo_camera Joachim herceg és Mária hercegnő két gróffá lefokozott fiukkal, Joachimmal és a bohóckodó Felixszel. Fotó: SERGEI GAPON/Anadolu Agency via AFP

Döntése nem aratott osztatlan sikert a családon belül. Hogyhogy nem, a hercegi címüktől megfosztott unokák apja, a másodszülött Joachim herceg nyilvánosan kifogásolta édesanyja döntését. "Sosem vidám, ha így elbánnak a gyerekeiddel. Olyan helyzetben találják magukat, amit nem értenek" - nyilatkozta a sértett királyi herceg az Ekstra Bladet bulvárlapnak. Neje, Mária hercegné szerint legkisebb gyermekük nevetség tárgyává vált az iskolában a "hirtelen" bejelentés után.

A hercegi pár arra is panaszkodott, hogy II. Margit a döntése óta még csak nem is beszélt velük. Legnagyobb fiuk, Nikolai herceg, illetve már csak gróf pedig azt mondta, családját "megrázta" az uralkodó döntése.

Leszármazottai háborgása ellenére II. Margit kitart döntése mellett. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.