Barnamedvét fotóztak a Bükkben

ÁLLAT
2022 október 04., 04:50
comments 3

Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület számolt be hétfő este arról az oldalán, hogy barnamedvét fotózott az egyik kamerájuk a Bükk nyugati peremén, lakott településtől távol. Mint írják, valószínűleg ugyanarról a medvéről lehet szó, amit az EGERERDŐ Zrt. által 2022.06.23-án figyelt meg.

link Forrás

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága már 2020 nyarán közölte, hogy medve van a környéken.

„Tartanunk ajánlatos, de félnünk nem kell tőle.” – írták akkor, és az alábbi tanácsokat fogalmazták még meg a nemzeti park oldalán:

  • A legfontosabb a közvetlen találkozás elkerülése. Ezért ha a közelben felbukkan vagy összefutnak vele, az állatot szemüggyel tartva, de nem a szemébe nézve, lassan, igyekezzenek minél távolabb kerülni tőle. A futást mindenképp kerüljék, ez ugyanis beindítja a genetikusan kódolt menekülés-támadási reflexét. Ha bocso(ka)t is látnak a közelben, mindenképp helyezkedjenek úgy, hogy ne kerüljenek az(ok) és az anyaállat közé.
  • Amennyiben a medve tovább közelít, ha a táskájukban/hátizsákjukban élelmiszer van, tegyék le a talajra, hagyják ott és távolodjanak tovább. Ha a medve mégsem tágítana és támad, feküdjenek hasra, a kezeiket kulcsolják a tarkójuk mögé, ha pedig hátra fordít, tartsák a kezeket a lágyrészeket vagy a fejet védelmezően. Nem lesz kellemes, de hamar elmegy az állat, s távozását követően pár perccel, irányával ellentétesen, hagyják el a helyszínt.
  • Ha pedig túl vannak az esetben, netán megsebesültek, a Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti telefonszámán, a +3630-861-3808-on folyamodjanak mielőbb segítségért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.