Sztrájkba léptek a budapesti kukások, Karácsony szövetséget ajánlott nekik a kormánnyal szemben

gazdaság
2022 október 04., 15:17

Kedden reggel kukások kezdtek gyülekezni az FKF Ecseri úti központjánál, béremelést követelve és sztrájkot is kilátásba helyezve – jelentette a Blikk. A spontán akcióból – miután annak híre elterjedt a cég dolgozói között – végül tényleges sztrájk lett.

Az FKF a Főváros tulajdona. A budapesti városháza a sztrájk hírére békülékeny bejegyzéssel reagált, ami azzal kezdődött, hogy

„megértjük az FKF sztrájkoló dolgozóit, hisz az elszállt infláció és az energiaárak mindenki megélhetését nehéz helyzetbe sodorták”.

A posztból kiderül, hogy a tárgyalások meg is kezdődtek a főváros és a sztrájkolók képviselői között. Illetve az is, hogy ha szerda estig nem tudnak megállapodni, akkor a katasztrófavédelmet kérik fel a szemét elszállítására.

Ez a poszt, csakúgy, mint Karácsony Gergely főpolgármester pár perccel később élesített bejegyzése, az FKF nehéz helyzetét a kormányzat lépéseivel magyarázta. A néhány éve bevezetett rendszer szerint a budapestiek befizetett szemétszállítási díjai nem közvetlenül az FKF számlájára folynak be, hanem a kormány által alapított nemzeti kukaholdinghoz, ami jóval kisebb összeget utal vissza később. Karácsony szerint az elmúlt 3 évben 15 milliárd forinttal kevesebbet osztottak vissza Budapestnek.

A főpolgármester ezután előbb a sztrájkoló dolgozóknak üzent:

„Én most szövetséget ajánlok a dolgozóinknak: álljunk ki közösen azért, hogy az állami Kukaholding adja vissza Budapestnek, amivel tartozik, és akkor nem csak akarunk, de tudunk is az inflációtól és rezsiemeléstől sújtott dolgozóknak segíteni.”

Utána pedig a Kukaholdingot felügyelő kormánynak:

„A mégoly jogos bérigényekről a tárgyalóasztalnál kell megállapodást kötni, és ezeken a tárgyalásokon a Budapesti Közművek vezetői és a dolgozók képviselői mellett ott a helye az állami Kukaholdingnak is. Adós, fizess – ezt kell elvárnunk a kormánytól, közösen a dolgozók képviselőivel.”

A főpolgármester is megerősítette, van megoldás arra is, ha elhúzódnának a bértárgyalások.

„Amennyiben a tárgyalóasztalnál nem születik megoldás, úgy a jogszabályok által előírt módon a szemétszállítás felelősségét az állam veszi át a katasztrófavédelmen keresztül. Erre az előkészületeket megtettük.”

Karácsony ugyanakkor jelezte a fővárosiaknak, hogy

„ezzel együtt a következő napokban lehetnek fennakadások a szemétszállításban.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.