10 000 kilométeres csóvát húz a NASA szondája által eltalált aszteroida

űr
2022 október 05., 07:58
comments 5

Új kép készült a Dimorphos névre keresztelt aszteroidáról, amit még szeptemberben sikerült eltalálni a NASA Dart nevű űrszondájával. Az ütköztetéssel próbálták módosítani az aszteroida pályáját, de hogy ez mennyire sikerült, csak több hét múlva derül ki.

Ami biztos, hogy egy chilei teleszkópnak sikerült képet készítenie az aszteroidáról és a mögötte látható üstökösszerű füstfelhőről, ami valójában törmelék. A csóva több mint tízezer kilométer hosszan húzódik, és várhatóan ennél is hosszabb lesz, amíg teljesen el nem oszlik.

link Forrás

A NASA egyik vezetője az űrszondával való ütköztetés után úgy fogalmazott, „az emberiség új korszakába lépünk. Abba a korszakba, amikor képesek vagyunk olyan veszélytől is megvédeni magunkat, mint egy aszteroida becsapódása”. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.