A leölt nyércek miatt tartanak előrehozott választást Dániában

külföld
2022 október 05., 12:29

Előrehozott választásokat tartanak Dániában november 1-jén. Ezt Mette Frederiksen miniszterelnök jelentette be. Normál esetben 2023 tavaszán választottak volna a dánok új parlamentet. Frederiksen nem tartja ideálisnak az időzítést, mivel az ukrajnai háború és az energiaválság miatt nehéz idők járnak.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök az előrehozott választást bejelentő eseményen
photo_camera Mette Frederiksen dán miniszterelnök az előrehozott választást bejelentő eseményen Fotó: LISELOTTE SABROE/AFP

Az előrehozott választást a baloldali kormányt kívülről támogató szociálliberálisok kényszerítették ki. Az ultimátumot a 2020-as nyércbotrány nem megfelelő kezelése miatt kapta a miniszterelnök. A koronavírus a nyércek között is terjedt, ezért le kellett ölni az ország 17 milliós nyércállományát. Közben kiderült, hogy a döntést számos szabálytalanság kísérte, például megfelelő jogalap nélkül vágták le az állatokat.

A választás a hatalmon lévő baloldali vörös blokk (a kisebbségben kormányzó szociáldemokratákat jelenleg kívülről támogatják más baloldali pártok) és a jobboldali kék blokk között dől el, egy hétfőn közzétett felmérés szerint a 179 fős parlamentben a vörösök 86, a kékek 85 mandátumra számíthatnak. A kiugrott kék Lars Løkke Rasmussen volt miniszterelnök újonnan alapított, blokkokon kívüli mérsékelt pártjának négy mandátumra lehet esélye, ő nagykoalíciót szeretne tető alá hozni. A maradék négy helyet Grönland és Feröer-szigetek kapja. (thelocal.de)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.