Az emelkedő energiaárak miatt hónapokra bezár a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

gazdaság
2022 október 05., 06:01
comments 1

A kormányzati médiabirodalomba tartozó Világgazdaság információi szerint hibrid munkavégzést rendeltek el a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben, és december 19-től február 10-ig sem a kutatók, sem a technikai személyzet nem léphet be a intézet területére, ez legkorábban február közepén lesz lehetséges, de a rendes munkarend várhatóan csak márciusban áll majd helyre.

A lap megkeresésére a fenntartó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) megerősítette, hogy rendkívüli nyomást helyez a kutatóhelyek idei és jövő évi költségvetésére az energiaárak gyors növekedése. Elmondásuk szerint a költségek növekedéséről egyelőre nem áll rendelkezésre pontos adat, miután a kutatóhelyek több szolgáltatón keresztül többféle ellátási formában veszik igénybe az energiahordozókat, és ezek jövő évi beszerzése több esetben még folyamatban van.

A válaszuk szerint az már látható, hogy nagyságrendileg több milliárd forintos többletköltségről van szó, és mindez rendkívüli intézkedéseket, a fejezeti támogatás keretében biztosított költségvetési tételek átgondolását és átcsoportosítását tette szükségessé. Egyrészt a kutatóhelyek maguk is vállaltak és meghatároztak energiatakarékossági intézkedéseket, de van, ahol alternatív megoldások (pl. napelemek) alkalmazásáról is döntöttek már. Másrészt átcsoportosításokat hajtottak végre, amelyek fedezetet jelenthetnek a megnövekedett költségekre.

Emellett a kutatóhelyek vezetői ezenfelül saját hatáskörben dönthetnek az energiaköltségek csökkentését célzó intézkedésekről, például részleges otthoni munkavégzés elrendeléséről olyan esetekben, amikor a munkához nem szükséges a kutatóhelyeken rendelkezésre álló infrastruktúra. Az ELKH arról is írt, hogy továbbra is elsődleges céljuknak és feladatuknak tartják a munkaerő megtartását, a folyamatban lévő kutatások folytatásának és a kutatóhelyek működésének biztosítását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.