Sok ezer gimis jóvoltából egy órán át nem létezett a putyinista öregemberek szomorú rezsimje

publicisztika
2022 október 05., 10:46

Amikor kedves, normális, jóindulatú emberekkel szembesül az Orbán-rezsim, ráadásul olyan kedves, normális, jóindulatú emberekkel, akiknek van saját életük, olyankor mindig sokkoló a hatás.

Sokkolóan jó. Szerdán reggel is az volt, ahogy az ember a vidáman trécselő gimisek sok kilométeres sorfala mellett mászkált Pesten és Bel-Budán. Mintha egy alternatív történelmi sci-fibe cseppentünk volna egy jó órára, aminek az az alaphelyzete, hogy Orbán meg sem történt, és Magyarország nem az Új Szovjetunió Nyugat-gyűlölő al-tagköztársasága, hanem átlagosan unalmas, független európai ország.

Az egészben az volt a csúcs, hogy a szomorú apropó ellenére nem düh, elkeseredettség vagy búbánat sugárzott a Keleti pályaudvartól a Moszkva térig tekergőző tinédzserkígyóból. Hanem az, hogy mennyire más univerzumban élnek, mint ezek a megkeseredett, buta, tanárellenes, mindenkiellenes és mindentől elzárkózó rezsimfenntartók.

A szerdai demonstráció üzenete kábé annyi volt, hogy az élet sokkal ígéretesebb dolog annál, amit a hatalom csinálni próbál belőle.

Az egész azért is tudott ennyire jókedvű és hatásos lenni, mert még csak nem is politizált, hiába tartottak a magasba a demonstráló diákok sok száz vagy ezer feliratot. Ezek ugyanis jórészt annyit üzentek sokféle megfogalmazásban, hogy hagyják békén a tanáraikat.

A tanárkirúgások ellen tiltakozó élőlánc kitalálói már a formátummal is nagyon beletaláltak valamibe. Az embernek a sok kilométeres emberkígyó mellett sétálva járókelőként egyfelől az volt az érzése, hogy a városban mindenütt tüntetők vannak.

Másfelől mindenkinek bele tudtál nézni az arcába, így nem az úgynevezett arctalan tömeggel, hanem nagyon sok rokonszenves, egyedi figurával találkoztál.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.