A Budapesti Közművek megállapodott a kukások képviselőivel, újraindul a szemétszállítás

Budapest
2022 október 06., 19:11
comments 9

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel munkabeszüntetés kezdődött. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott januári béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette. A munkabeszüntetés miatt Budapesten és a cég által közvetlenül kiszolgált egyes agglomerációs településeken elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése.

A Budapesti Közművek közölte, hogy megérti a munkavállalók súlyos gondjait a jelenlegi magyarországi magas inflációs és rezsiválságban, ezért kedd óta folyamatosan intenzíven egyeztettek, hogy a súlyosbodó hulladékgazdálkodási helyzetet kezelni lehessen. A Budapesti Közművek vezérigazgatója és a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke este aláírták a megállapodást, ami rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre.

Rendkívüli juttatások hitelből

A megállapodásban foglalt főbb elemek:

  • A hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200 ezer forint/fő összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak.
  • A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozójának bruttó 120 ezer forint/fő összegű karácsonyi jutalmat fizet decemberben.
  • A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik. A Budapesti Közművek a hulladékbegyűjtés és -szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.
  • A munkavállalók 2022. október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.

Az aláírt megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámlahitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani. Az NHKV-vel fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig megteremthetők a juttatások fenntartható biztosításának feltételei is.

A vezérigazgató is begyűjti a szemetet

A Budapesti Közművek közölte, hogy nagyra értékeli a munkavállalói kollektíva és a kijelölt munkavállalói képviselők konstruktív hozzáállását a tárgyalások során, illetve a HVDSZ 2000 szakszervezet koordináló szerepét, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elhúzódó vita esetén rendkívül súlyos következményekkel járó munkabeszüntetés mielőbb lezáruljon.

photo_camera Illusztráció: police.hu

A HVDSZ 2000 szerint pedig a megállapodás létrejöttében komoly szerepet játszott a munkáltató Budapesti Közművek részéről tanúsított szociális érzékenység, és a munkavállalók kritikus helyzetének felismerése. Ennek részeként, a munkavállalói visszajelzéseket megerősítve értékelték, hogy a BKM vezérigazgatója vállalt egy napi hulladékbegyűjtési feladatellátást, ezzel is elismerve a rendkívül megterhelő dolgozói teljesítményt.

A tárgyaló felek kölcsönösen vállalták, hogy mindent megtesznek a hulladékszállítás mielőbbi újraindításáért, és közösen kérik a Főváros lakosságának, és intézményeinek türelmét, amíg a 3 napos szolgáltatás-kimaradás következményeit teljeskörűen felszámolják. Bizonyos ütemezett feladatok – így a hétvégén esedékes terézvárosi lomtalanítás – későbbi időpontra kerülnek, de a folyamatos szolgáltatás néhány napon belül várhatóan ismét helyreáll.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.