Hongkong 500 ezer repülőjegyet ajándékoz el, hogy feltámassza a járvány által taccsra tett turizmust

turizmus
2022 október 06., 07:19
comments 2
Lézengés Hongkongban 2020 szilveszter estéjén
photo_camera Lézengés Hongkongban 2020 szilveszter estéjén Fotó: Marc Fernandes/NurPhoto via AFP

2 milliárd hongkongi dollár, azaz mintegy 255 amerikai dollár értékben ajándékoz el repülőjegyeket Hongkong kormánya, hogy ezzel segítse a városállam elrugaszkodását a Covid-19 okozta turisztikai mélypontról.

Hong Kong az elmúlt hetekben oldotta fel a koronavírus elterjedése miatt bevezetett korlátozások döntő részét. Ezek rendkívül szigorú szabályok voltak, illeszkedve számos pontban a kínai zéró-Covid stratégiához. A kormányzat megkövetelte például a turistáktól és beutazóktól, hogy a Hongkongba tartó járatokra való felszállás előtt vonuljanak szállodai karanténba vagy mutassanak fel negatív Covid-tesztet. Mostantól elég, ha az utazók az érkezést követő három napban figyelik magukat, hogy vannak-e esetleges tüneteik.

A nagyobb légitársaságok, amelyek a járvány előtt Hongkongba repültek, jelenleg még bőven küzdenek azzal, hogy járataik menetrendjét visszaállítsák a Covid-19 előtti szintre, és ez el is fog tartani egy darabig. Főleg a háború miatt, ami most csak súlyosbítja ezeknek a cégeknek a helyzetét.

Szerdán épp a Virgin Atlantic brit légitársaság jelentette be, hogy az ukrajnai háború okozta turisztika problémák miatt leállítja a hongkongi járatokat, de korábban több másik légitársaság felfüggesztette már járatait, vagy hosszabb útvonalakat kénytelen választani, hogy elkerülje a terület feletti repülést - ami alaposan megdobja a jegyárakat is.

Dane Cheng, a hongkongi turisztikai hivatal ügyvezető igazgatója szerdán nyilatkozott arról, hogy a reptéri hatóság jelenleg véglegesíti a megállapodását a légitársaságokkal, és amint a kormány hivatalosan is bejelenti, hogy feloldja a Covid-19 korlátozásait a beutazó utasok számára, elindítják ingyenes repülőjegy-kampányukat. Ezeket az ingyenes jegyeket a városvezetés még a hongkongi légitársaságok támogatására vásárolta a járvány idején, jövőre pedig a repülőtéri hatóság fogja szétosztani a beutazók és a kiutazók között.

Hongkongnak 184 ezer látogatója volt az idei év első nyolc hónapjában. Ez jelentős visszaesést jelent a turisták számában a világjárvány előtti időszakhoz képest - 2019 egészében 56 millióan látogattak el a városba. Szakértők szerint a nemzetközi turizmus serkentése csak részben fogja orvosolni a helyzetet, mivel a hongkongi turizmus közel felét a járvány előtt a kínai kontinentális turizmust adta, annak fellendülésére pedig még várni kell. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.