Keresik Alaszka legvaskosabb grizzlijét

ÁLLAT
október 6., 5:03
comments 1
photo_camera Grizzlik buliznak az alaszkai Katmai Nemzeti Parkban Fotó: ROBERT HAASMANN/Biosphoto via AFP

Kezdődik Alaszkában a Fat Bear Week, a legtestesebb, legmasszívabb medvék online kirakatversenye.

A versengés során a Katmai Nemzeti Parkban vadon élő medvéket mérik össze egymással, és szavazók döntenek arról, ki a legkövérebb.

Kemény csatára számítanak idén is a szervezők: visszatér ugyanis Otis, a nagytestű felnőtt medve, aki a Fat Bear Week rekordere négy győzelemmel. (Hogy hol volt tavaly, az nem derült ki.)

Otis igazi legenda: egyszer 42 lazacot evett meg egy ültő helyében, horgászkészsége és türelme egyaránt a mezőny egyik legerősebb versenyzőjévé teheti idén is.

A legnagyobb kihívó a 2020-as Fat Bear Week győztese, a 747-es számra hallgató medve. A 747-es az egyik legnagyobb medve a Földön, súlya eléri az 1400 fontot (635 kg), és a legtöbb medve pontosan tudja, hogy nem veheti fel vele a versenyt.

A szavazás október 11-ig - „Kövér medve keddig ”- tart, amikor is megkoronázzák a bajnokot. Addig a szavazók élő közvetítésen keresztül követhetik kedvenc medvéik útját, ahogy felhalmozzák télire a felhalmozni valót és lakomáznak az alaszkai Brooks Riverben, amely a Katmai Nemzeti Park nyolcmillió hektáros kiterjedésű rezervátumában csordogál.

A Fat Bear a szervezők szerint egyre népszerűbb, már a nemzetközi közönség is ráharapott, az oka pedig az, hogy ritka lehetőség ennyire közel kerülni vadon élő állatokhoz, megismerni egyedi karaktereiket, történetüket. (Így aztán nem csak azt nézik a szavazók, hogy mekkora darab is az az állat.) Otisnak kész rajongótábora alakult már ki az évek során. Hűséges hívei vannak, akik tisztelik nyugalmát és higgadtságát a stresszes vadászati körülmények között.

A Fat Bear Week idején a nézők megtapasztalhatják annak folyamatát, legalábbis egy részét, ahogy az észak-amerikai barnamedvék felkészülnek télire, és a túlélés érdekében rövid idő alatt alaposan felhizlalják magukat.

A medvék a nyári hónapokban fáradtan és soványan kelnek ki a téli álomból, ezután azzal töltik idejüket, hogy hatalmas mennyiségű halra vadásznak. Októberre olyan sokat híznak, hogy némelyikük szinte felismerhetetlenné válik. Novemberben elindulnak az odúik felé, ahol hat hónapig téli álmot alszanak. Ez idő alatt nem esznek, nem isznak vizet, nem vizelnek és nem ürítenek, csak a testzsírjukon élnek. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt