Lengyelország elnöke javasolná amerikai atomfegyverek telepítését az országban

háború
2022 október 06., 05:41
comments 3
Andrzej Duda, Lengyelország elnöke Varsóban
photo_camera Andrzej Duda, Lengyelország elnöke Varsóban Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Lengyelország elnöke, Andrzej Duda azt állítja: javasolta szövetségeseinek amerikai atomfegyverek elhelyezését országa területén.

Az elnök a Gazeta Polskának beszélt arról, lehetősége van Lengyelországnak arra, hogy osztozzon nukleáris fegyverekben, pilótáit pedig kiképezzék arra, hogy a területén tárolt amerikai nukleáris tölteteket szállító küldetéseket teljesítsenek.

„Beszéltünk amerikai vezetőkkel arról, hogy az Egyesült Államok fontolja meg a lehetőséget. A kérdés nyitott” - mondta Duda.

Duda kérését széles körben szimbolikusnak tekintik, mivel szakértők szerint ezek a nukleáris robbanófejek új pozíciójukban valójában csak sérülékenyebbe válnának, és katonailag is kevésbé hasznosak. A Fehér Ház közölte ráadásul, hogy nem kapott ilyen hivatalos kérést.

A bejelentés viszont jelzi: Lengyelországban növekszik a félelem, hogy Vlagyimir Putyin, látva az invázió sikertelenségét, nukleáris fegyverek bevetéséhez folyamodhat Ukrajnában.

Duda bejelentése egyben a nukleáris üzengetések új fejezetének tűnik, amivel az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek elrettenteni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy 1945 óta először nukleáris fegyvert vessen be.

Az üzengetés mögött Amerika és NATO-szövetségesei olyan lehetséges válaszlépéseket mérlegelhetnek, amelyek súlyos büntetőhatással járnak, de visszafogják egy totális atomháború eszkalációjának kockázatát.

Az amerikai kormányok által korábban végrehajtott hadgyakorlatok azt mutatták, hogy ez egy igen vékony és bizonytalan határvonal, tekintettel az orosz elnök kiszámíthatatlan reakcióira és korábbi stratégiai tévedéseire.

Duda megjegyzései mintegy válaszul születtek arra, hogy módosították az oroszokkal szövetséges, a lengyelekkel szomszédos Fehéroroszország alkotmányát, ami új formájában lehetővé tenné, hogy orosz nukleáris fegyvereket állomásoztassanak az ország területén.

Az amerikai atomfegyverek Lengyelországba történő áttelepítése a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi szerződés megsértését jelentené. Ebben a katonai szövetség kijelentette, hogy nem tervezi atomfegyverek telepítését az új tagállamok területére. Oroszország azonban időközben megszegte az okmányban vállalt kötelezettségeit.

Lengyelország egy olyan időszakban vetette fel ezt a kérdést, amikor a nukleáris fegyverek bevetésének kilátásai nagyobbak, mint bármikor a hidegháború és a kubai rakétaválság óta.

Putyin azzal fenyegetőzött, hogy minden rendelkezésére álló eszközt bevet az orosz területek megvédésére, mielőtt bejelentette további négy ukrán régió elcsatolását.

A Fehér Ház „katasztrofális következményekre” figyelmeztetett, ha Putyin mégis atomfegyverek bevetéséhez folyamodna, de nem részletezte, hogy mik lennének azok. Washington közölte, hogy négyszemközt figyelmeztetett orosz tisztviselőket, de nem világos, hogy ezek a figyelmeztetések mennyire voltak konkrétak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.