Dohánycsempész-botrány miatt rúgták ki a Nemzetbiztonsági Ügynökség vezetőjét Montenegróban

külföld
2022 október 07., 16:11

Az augusztusi bizalmi szavazáson megbukott, leköszönő miniszterelnök Dritan Abazovic figyelmeztetése után Montenegró kormánya menesztette Savo Kenterát, a Nemzetbiztonsági Ügynökség vezetőjét. A volt miniszterelnök elmondta, hogy az ügynökség egyes tisztviselői kapcsolatban állnak dohánycsempészekkel.

A vámhivatal vezetője, Rade Milosevic október 5-én mondott le, miután a Különleges Állami Ügyészség nyomozást indított a Niksic városában történt 1 millió euró értékű dohánylopás ügyében. Milosevic akkor így nyilatkozott: „Az a gyanúm, hogy az ügynökség egy része, Savo Kentera és Drago Spicanovic mindenben érintett. Bizalmas dokumentumokban Spicanovicot Djoko Paviceviccel kapcsolatban álló férfiként említik.” Pavicevic a bari kikötő környéki csempészet egyik fő szervezője, bár ügyvédei tagadják a vádakat.

Jugoszlávia 1990-es összeomlása óta Bar városa a cigarettacsempészet központjává vált, onnan exportálták újra a behozott dohányt, és a Montenegróban készült cigarettákat is onnan szállítják.

A Nemzetbiztonsági Ügynökséget éveken át a hatalmon lévő Szocialisták Demokrata Pártja (DPS) eszközének tekintették, amellyel ellenfeleiket kompromittálták, és amellyel elfedték a párthoz köthető szervezett bűnözést és korrupciót.

A most kirúgott Kentarát május 5-én nevezte ki a kisebbségi kormány az Ügynökség élére. (BalkanInsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.