Dohánycsempész-botrány miatt rúgták ki a Nemzetbiztonsági Ügynökség vezetőjét Montenegróban

külföld
2022 október 7., 16:11

Az augusztusi bizalmi szavazáson megbukott, leköszönő miniszterelnök Dritan Abazovic figyelmeztetése után Montenegró kormánya menesztette Savo Kenterát, a Nemzetbiztonsági Ügynökség vezetőjét. A volt miniszterelnök elmondta, hogy az ügynökség egyes tisztviselői kapcsolatban állnak dohánycsempészekkel.

A vámhivatal vezetője, Rade Milosevic október 5-én mondott le, miután a Különleges Állami Ügyészség nyomozást indított a Niksic városában történt 1 millió euró értékű dohánylopás ügyében. Milosevic akkor így nyilatkozott: „Az a gyanúm, hogy az ügynökség egy része, Savo Kentera és Drago Spicanovic mindenben érintett. Bizalmas dokumentumokban Spicanovicot Djoko Paviceviccel kapcsolatban álló férfiként említik.” Pavicevic a bari kikötő környéki csempészet egyik fő szervezője, bár ügyvédei tagadják a vádakat.

Jugoszlávia 1990-es összeomlása óta Bar városa a cigarettacsempészet központjává vált, onnan exportálták újra a behozott dohányt, és a Montenegróban készült cigarettákat is onnan szállítják.

A Nemzetbiztonsági Ügynökséget éveken át a hatalmon lévő Szocialisták Demokrata Pártja (DPS) eszközének tekintették, amellyel ellenfeleiket kompromittálták, és amellyel elfedték a párthoz köthető szervezett bűnözést és korrupciót.

A most kirúgott Kentarát május 5-én nevezte ki a kisebbségi kormány az Ügynökség élére. (BalkanInsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt