Egy tető alá hozzák az Instagram és a TikTok ellen káros függőség miatt indított pereket

külföld
október 7., 13:39

Több mint nyolcvan eljárás előtt álló ügyet csoportosítanak egybe, hogy közösen indítsanak eljárást a Facebook, a TikTok és az Instagram ellen az oaklandi szövetségi bíróságon. Erről döntött az Egyesült Államok azon bírósági testülete, amely az ügyek összefogásáról szokott dönteni (a United States Judicial Panel on Multidistrict Litigation, röviden JPML). A vádak többsége szerint ezek a közösségi média oldalak úgy próbálják bevonzani és fenntartani a fiatalok figyelmét, hogy közben azok fizikai és mentális egészségét károsítják.

A perek hetven százaléka eddig a Meta oldalait nevezi meg alperesként, mégis az eljárásban sok közösségi média oldalt üzemeltető céget perelnének egyszerre, iparági szinten.

A cégeket a felelősségre vonástól a Kommunikációs Tisztesség Törvény, valamint az Egyesült Államok alkotmányának szólásszabadságára vonatkozó része védi, a perekben valószínűleg ezekre hivatkoznak majd.

„Az eljárások központosítása lehetővé teszi az indítványok, eligazítások, a tájékoztatás valamint a bizonyítási indítványok hatékony koordinálását” - mondta Karen Caldwell, a JPML elnöke.

A kereseteket azután nyújtották be, hogy egy Facebook-alkalmazott elmondta a Kongresszusnak, hogy „belső Meta-dokumentumok mutatják, a vádlottak [Facebook] tisztában voltak azzal, hogy termékeik milyen károkat okoznak a felhasználóknak, különösen a nőknek és a serdülőknek”. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt