Kisajátították a friss Nobel-békedíjas Memorial orosz jogvédő szervezet moszkvai irodáját

külföld
2022 október 07., 19:45

Pénteken a moszkvai tverszki kerületi bíróság elrendelte a Memorial tudományos-kutató és ismeretterjesztő központ moszkvai irodájának közcélú kisajátítását, szerepel a törvényszék közleményében.

Az érdekesség, hogy az Oroszországban tavaly felszámolt jogvédő szervezetet mindössze pár órával korábban tüntették ki az idei Nobel-békedíjjal Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja mellett.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A Memorial közölte, hogy a bírósági döntés ellenére folytatja harcát az emberi jogokért és ünnepelni fogja kitüntetését. „A Memorial szándéka és hivatása az emberekről, a történelemről, az elnyomás áldozatainak nyújtott segítségről és az állami erőszak elleni küzdelemről szól” - olvasható a szervezet állásfoglalásában, amiben azt is írják, hogy az oroszországi jogvédők erős nyomásnak vannak kitéve.

A bíróság szerint viszont a jogvédő szervezet részese volt náci háborús bűnösök rehabilitálásának, aláásta az orosz hatóságok tekintélyét, és hamis képet festett a Szovjetunióról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.