Megnyitja Nádas-archívumát a Berlini Művészeti Akadémia az író 80. születésnapja alkalmából

KULTÚRA
2022 október 07., 20:03
Nádas Péter a magyar dráma napján Szép Ernõ Zümzüm címû mûvébõl olvas fel a Pesti Színházban 2015. szeptember 21-én
photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

240 irattartóból álló Nádas Péter-archívumot nyit meg a Berlini Művészeti Akadémia az író 80. születésnapja alkalmából, írja az MTI. Az archívum tartalmazza az író könyveinek kéziratát, köztük tizenegy évesen írt prózáját, az ezekhez tartozó vázlatokat, háttéranyagokat, feljegyzéseket, valamint családi leveleket, személyes tárgyakat is.

Az október 16-ai megnyitón Navid Kermani német író, Katharina Raabe német kiadó-szerkesztő, valamint Iris Radisch irodalmi újságíró beszélget majd Nádassal.

„Nádas Péter olyan meghatározó művekkel lépett a világirodalom porondjára, mint az Emlékiratok könyve, a Párhuzamos történetek vagy a Világló részletek című önéletrajza” - írja az akadémia közleményében. "Az elbeszélések pontosan leírt képekben, a szemünk előtt bontakoznak ki, míg (Nádas) fényképei epikus mélységekbe engednek betekintést."

Nádas levelezései mintegy 14 ezer dokumentumból állnak, olyan nagynevű irodalmi óriások tollából, mint Ottlik Géza, Örkény István, Szabó Magda, Mészöly Miklós, Eörsi István, Spiró György vagy Esterházy Péter, akivel Nádas jó barátságot ápolt.

A számos elismerést kiérdemelt író, fotográfus október 14-én tölti be 80. életévét, s 2006 óta a Kertész Imre, Konrád György és Esterházy Péter irodalmi hagyatékát is őrző Berlini Művészeti Akadémia tagja.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.