Egy belarusz emberi jogi aktivista, illetve egy orosz és egy ukrán civil szervezet kapta a 2022-es Nobel-békedíjat

béke
2022 október 07., 09:31
comments 3

Alesz Bjaljacki fehérorosz aktivista, az orosz Memorial emberi jogvédő szervezet és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette be péntek délelőtt a kitüntetést odaítélő testület Oslóban. Az indoklásban azt mondták, hogy a két szervezet, illetve Bialiatski emberjogi tevékenységével érdemelte ki a díjazást.

Alesz Bjaljacki 2014. június 21-én Minszkben, miután kiengedték a börtönből.
photo_camera Fotó: Szergej Gapon/AFP

"Kiváló munkával dokumentáltak háborús bűnöket, az emberi jogok megsértését és a hatalommal való visszaélést. Együtt azt demonstrálják, milyen fontos a civil társadalom a béke és a demokrácia szempontjából" - tudatta közleményében az oslói testület.

Ales Bialiacki 2021. július 14. óta börtönben van adócsalás vádja miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök volt a díj fő esélyese.

Csütörtök kora délután jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, hogy 2022-ben Annie Ernaux kapja meg az irodalmi Nobel-díjat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.