Egy belarusz emberi jogi aktivista, illetve egy orosz és egy ukrán civil szervezet kapta a 2022-es Nobel-békedíjat

béke
2022 október 7., 9:31
comments 3

Alesz Bjaljacki fehérorosz aktivista, az orosz Memorial emberi jogvédő szervezet és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette be péntek délelőtt a kitüntetést odaítélő testület Oslóban. Az indoklásban azt mondták, hogy a két szervezet, illetve Bialiatski emberjogi tevékenységével érdemelte ki a díjazást.

photo_camera Fotó: Szergej Gapon/AFP

"Kiváló munkával dokumentáltak háborús bűnöket, az emberi jogok megsértését és a hatalommal való visszaélést. Együtt azt demonstrálják, milyen fontos a civil társadalom a béke és a demokrácia szempontjából" - tudatta közleményében az oslói testület.

Ales Bialiacki 2021. július 14. óta börtönben van adócsalás vádja miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök volt a díj fő esélyese.

Csütörtök kora délután jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, hogy 2022-ben Annie Ernaux kapja meg az irodalmi Nobel-díjat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt