Párizsi díszpolgárrá avathatják Mahsza Aminit

külföld
2022 október 07., 12:34
comments 2

„Határtalan csodálatunk és megbecsülésünk az iráni nőké. Párizs mindig is azok oldalán áll majd, akik kiállnak a jogaikért és harcolnak a szabadságukért” - nyilatkozta Anne Hidalgo, Párizs polgármestere, mikor arról beszélt, hogy a város díszpolgárává avatnák az iráni erkölcsrendészet őrizetében elhunyt Mahsza Amini fiatal iráni nőt. Amini halála robbantotta ki a hetek óta tartó tiltakozást Iránban.

A nőt az erkölcsrendészet a hidzsáb helytelen viselete miatt szemtanúk szerint megverte. Ezután kómába esett és elhunyt. A halottkémi jelentés szerint viszont egyéb betegségek okozták Amini halálát, közölte az IRNA iráni állami hírügynökség orvosszakértői forrásokra hivatkozva.

A szocialista főpolgármester elmondta, a kitüntetés nem csak Amininek jár, hanem mindazoknak, „akik életüket kockára téve küzdenek” jogaikért Iránban.

A tervek szerint közteret is elneveznének Aminiről, hogy senki se "felejtse, ki is volt ő". (via MTI)

Mahsa Amini egy szeptember 18-i iráni újság címlapján.
photo_camera Mahsa Amini egy szeptember 18-i iráni újság címlapján. Fotó: FATEMEH BAHRAMI/Anadolu Agency via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.