Peren kívüli egyezség született a mentális beteg, fekete férfi halálát okozó rendőrök ügyében

külföld
2022 október 07., 06:48

Az amerikai Rochester városa peren kívüli eljárásban 12 millió dollár (ötmilliárd forint) kártérítést fizet egy rendőri intézkedés közben meghalt fekete férfi családjának - ismertette csütörtökön az AP amerikai hírügynökség a szövetségi bíró által jóváhagyott megállapodást rögzítő bírósági iratokra hivatkozva.

A New York államban fekvő nagyváros polgármesterének közleménye szerint a megegyezés volt a legjobb döntés a város számára, a peres út sokkal többe került volna. Malik D. Evans a peren kívüli megállapodást azzal kommentálta, hogy az adófizetőknek többe került volna a bírósági út, ami fájdalmas költséget rakott volna a település közösségére.

A megállapodásban szereplő 12 millió dollárt - az ügyvédi és perköltségek levonása után - Daniel Prude öt gyermeke kapja meg. A hagyatéki gondnokot képviselő ügyvéd, Matthew Piers úgy fogalmazott, hogy az összeg nagysága megfelelő jelzése annak, hogy Rochester városa elismeri, valami nagyon rossz dolog történt. Ugyanakkor fontos a város számára, hogy az esetet már "visszapillantó tükörből tekintse, és előre menjen" - tette hozzá.

photo_camera Fotó: TAYFUN COSKUN/Anadolu Agency via AFP

Daniel Prude-t 2020 márciusában mentálisan zavart állapotban, a város havas utcáin, meztelenül fogták el a rendőrök. A férfit előzőleg testvére bevitte egy elmeklinikára, ahonnan vizsgálat után elengedték, majd testvére házából elszökött.

Prude először együttműködő volt a hatósággal, majd már megbilincselve dulakodni kezdett a rendőrökkel, akik földre kényszerítették, fejére csuklyát húztak, és két percig lent tartották, miután láthatólag már nem lélegzett. Ezt követően a kiérkező mentők utasítására szívmasszázst alkalmaztak, majd kórházba vitték, ahol oxigénhiányos állapotban tették lélegeztetőgépre. A férfinél nem sokkal később megállapították az agyhalált, és egy héttel a rendőri intézkedés után levették a lélegeztetőgépről.

Az orvosszakértői vizsgálat megállapította, hogy Daniel Prude halálát emberölés okozta, a fizikai erőszak következtében kialakult oxigénhiányos állapot komplikációi, de halálához kábítószer okozta bódulat is hozzájárult, amelyet PCP, azaz angyalpor néven ismert drog idézett elő.

Prude halálának körülményei - a boncolási jegyzőkönyv és a rendőri intézkedés videófelvétele - 2020 szeptemberében kerültek nyilvánosságra. Ezzel egyidőben az is kiderült, hogy rendőri vezetők 2020 júniusában nyomást gyakoroltak a városra, hogy tartsa titokban az intézkedésről szóló felvételt. A hatóság attól tartott, hogy az ügy csak súlyosbítaná az akkor már zajló BLM (Black Lives Matter) tüntetéssorozatot, amely George Floyd - szintén rendőri intézkedés közben bekövetkezett - halála miatt robbant ki és vezetett erőszakhoz az Egyesült Államok és a világ számos nagyvárosában.

A Prude-ügyben intézkedő rendőrökkel szemben eljárás indult, akik vallomásukban azt állították, hogy az intézkedés során a rendőrszakmai protokoll alapján jártak el. A vádesküdtszék nem emelt ellenük vádat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.