Zelenszkij szerint az oroszok is tudják, hogy az atomfegyverek bevetése után „nincs visszaút”

háború
2022 október 08., 06:29

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok elkezdték „felkészíteni társadalmukat” arra, hogy nukleáris fegyvereket vethetnek be, de szerinte Oroszország valójában nem áll készen erre. Zelenszkij erről a BBC-nek beszélt, az interjúban úgy fogalmazott, szerinte még „beszélni is veszélyes erről”.

Szerinte „Oroszország hatalmon lévő emberei szeretik az életet”, emiatt úgy gondolja, hogy „az atomfegyverek bevetésének kockázata nem olyan biztos, mint ahogy azt egyes szakértők mondják”. Zelenszkij szerint az oroszok is tudják, hogy a nukleáris fegyverek használata után „nincs visszaút”.

Az ukrán elnök szerint az orosz fenyegetések „az egész bolygóra nézve kockázatosak”, és Moszkva „már lépett is” a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalásával.

Úgy fogalmazott, hogy Putyin szerinte nem az atomcsapástól, hanem „a népétől fél”, mert ők képesek „leváltani őt, elvenni a hatalmát, másnak adni azt”.

A kérdésre, hogy Putyin túlélhetne-e e esetleges ukrán győzelmet, Zelenszkij azt válaszolta: „Nem érdekel.” (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.