150-200 milliárddal több adót fizethetnek azok, akik kiszorulnak a KATÁ-ból

gazdaság
2022 október 09., 13:03
comments 9

Jelentős többletbevételekhez juthat a magyar állam jövőre abból, hogy idén nyáron különösebb egyeztetés nélkül és szinte azonnali hatállyal adózók sokaságát zárta ki a KATA lehetőségéből. A Magyar Nemzeti Bank közgazdászai legfrissebb inflációs jelentésében a 2022-es költségvetési egyenleg várható alakulását is elemzik, ennek során tértek ki arra, hogy a KATA-szabályok módosítása milyen következményekkel járhat.

Az MNB elemzői szerint az egyszerűsített adónem választására jogosultak körének szűkítésével 150-200 milliárd forint többletbevétele lehet a költségvetésnek adókból. Magyarán, az érintettek egy jelentős része több adót fizet majd be, vagyis lényegében a KATA kivéreztetése adóemelést valósít meg.

A mintegy 450 ezer kisadózóból várhatóan 100-150 ezer fő folytathatja tevékenységét a KATA új rendszerében, ami önmagában nagyságrendileg 150 milliárd forint kiesést jelenthet. Ezzel szemben más adónemekből, elsősorban személyi jövedelemadóból és járulékokból 300 milliárd forintot meghaladó összegű bevétel is származhat, amit ellensúlyozhat a jellemzően mellékállású vállalkozói tevékenység feladása" - idézi a jegybanki elemzést a Portfolio.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.