Nincsenek a Belügyminisztériumnál olyan háttéranyagok, amik alapján orosz oldalon kezdték mérni a magyar állami gondozott gyerekek IQ-ját

POLITIKA
2022 október 09., 10:17
comments 8

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azután fordult adatigényléssel az oktatásért felelős Belügyminisztériumhoz, hogy augusztusban kiderült: gyanús orosz oldalon mérik fel a magyar állami gondozott gyerekek értelmi képességeit. Az IQ-teszteket a Testometrika nevű orosz oldalon végezték, aminek a tájékoztatója szerint a látogatók feltétel nélkül hozzájárulnak személyes adataik kezeléséhez. Ezután a Testometrika gyűjtheti, rendszerezheti, tárolhatja, frissítheti és bárhogy használhatja az adatokat, amire az orosz törvények lehetőséget adnak.

Az oldalról később a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állapította meg, hogy a jogsérelem közvetlen veszélye áll fenn, ugyanis a gyermekek vagy a kitöltésben közreműködő gyámok személyes adatai harmadik országbeli adatkezelőhöz kerülhetnek. Valamint felszólította az OGYSZ-t, hogy szüntesse meg az egyedi utasításban elrendelt adatkezelést, valamint törölje az annak alapján keletkezett személyes adatokat.

photo_camera Fotó: Testometrika.com

Miután a PDSZ rékérdezett a minisztériumnál, hogy „milyen döntéselőkészítő háttéranyagok állnak rendelkezésre a Testometrika platform IQ-vizsgálatának rehabilitásával kapcsolatban, a Belügyminisztérium annyit válaszolt, hogy

a kért adatokkal nem rendelkezik”.

Egyben azt ajánlották a tanárszervezetnek, hogy forduljanak a bírósághoz vagy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz.

A PDSZ szerint ez azt jelenti, hogy a Belügyminisztériumban

  • nem rendelkeznek adatokkal arról, hogy például az egyes teszteredményeket valóban a mért képesség okozza, nem pedig egyéb külső faktor (pl. fáradtság);
  • nem rendelkeznek adatokkal arról, hogy a teszt hasonlóan mér-e mint a többi, intelligenciát mérő teszt;
  • nem rendelkeznek adatokkal arról, hogy hogyan határozták meg a mérés tárgyát képező fogalmat (itt: intelligencia);
  • nem rendelkeznek adatokkal arról, hogy a mérőeszköz alapján tett jövőbeli előrejelzések, “mennyire jöttek be”, milyen mértékben teljesültek később;
  • nem rendelkeznek adatokkal arról, hogy a mérőeszköz skálái jól elkülönülnek-e egymástól, a különböző területeket mérő skálák eredményei valóban nem járnak-e együtt egymással.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.