Az energiaválság kellős közepén is nyertek Scholz szociáldemokratái Alsó-Szászországban

külföld
2022 október 10., 05:21

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) megismételte öt évvel ezelőtti győzelmét az alsó-szászországi tartományi választáson, írja a Politico. A szociáldemokratáknak ez azért különösen fontos siker, mert az energiaválsággal és a növekvő inflációval küzdő ország miniszterelnökét is ők adják Olaf Scholz személyében.

Stephan Weil a győzelmét ünnepli Hannoverben vasárnap este
photo_camera Stephan Weil a győzelmét ünnepli Hannoverben vasárnap este Fotó: RONNY HARTMANN/AFP

Az előrejelzések szerint így végeztek a pártok:

  • az SPD 33,1 százalék (2017-ben 36,9 százalék);
  • Kereszténydemokrata Unió (CDU) 27,9 százalék (2017: 33,6 százalék);
  • Zöldek 14,1 százalék (2017: 8,7 százalék);
  • Alternatíva Németországnak (AfD) 11,8 százalék (2017: 6,2 százalék);
  • Szabad Demokrata Párt (FDP) 5 százalék (2017: 7,5 százalék).

A győztes SPD is vesztett szavazókat, de az ismét második helyre befutó CDU és az éppen csak a törvényhozásba bekerült FDP bukta a legnagyobbat. Jelentősen növelték erejüket a Zöldek, valamint a bevándorlásellenes AfD.

2017 óta az SPD és a CDU koalíciója vezette az ipari üzemekben bővelkedő tartományt. A szociáldemokraták most - ha megvan a kellő számú többség - a Zöldekre cserélnék a kereszténydemokratákat.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.