Egy ENSZ-jelentés szerint pár évtizeden belül teljes régiók válhatnak élhetetlenné a hőség miatt

klímakatasztrófa
2022 október 10., 14:07
comments 1

Néhány évtizeden belül teljes régiók válhatnak élhetetlenné el a hőség miatt - írta jelentésében az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt hétfőn.

A tanulmány szerint ha továbbra is hasonló ütemben folytatódik a klímaváltozás, akkor a Száhel-övezetben, Afrika szarván (vagyis Északkelet-Afrikában), valamint Dél- és Délnyugat-Ázsiában a hőség olyan mértékűvé válhat, amely meghaladja az ember fizikai tűrőképességét.

A következmény tömeges szenvedés, halál, népességvándorlás és az egyenlőtlenségek fokozódása lesz – figyelmeztetett az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt.

Bárány béget elhullott anyja tetemének közelében egy ausztrál gazda farmjának kiszáradt legelőjén, az új-dél-walesi Braidwood térségében 2018. augusztus 9-én. A helyi kormányzat az előző nap szárazság sújtotta térségnek nyilvánította Új-Dél-Wales egész területét, mert bár Ausztráliában akkor tél volt, 1902 óta nem esett olyan kevés eső az őszi hónapokban, mint 2018-ban.
photo_camera Bárány béget elhullott anyja tetemének közelében egy ausztrál gazda farmjának kiszáradt legelőjén, az új-dél-walesi Braidwood térségében 2018. augusztus 9-én. Fotó: Lukas Coch/MTI/MTVA

A jelentés szerint sok régióban – ahol megbízható statisztikai adatok állnak rendelkezésre – a hőség a legnagyobb meteorológiai veszélyforrás. Most is évente ezrek esnek áldozatául a forróság következményeinek, a klímaváltozás előrehaladtával pedig a számuk évről évre nőni fog – mondta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és Jagan Chapagain, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára.

A tanulmány emlékeztetett rá, hogy a 2003-as európai kánikula több mint 70 ezer, a 2010-es oroszországi hőség pedig több mint 55 ezer ember halálát okozta. Szakértők szerint az évszázad vége felé világszerte annyi ember életét követelheti a hőség, mint a rák.

A jelentés „csendes gyilkosnak” nevezte a hőséget, aminek a hatásai egyre erőteljesebbek lesznek az idő előrehaladtával, és hatalmas kihívások elé állítják az emberiséget.

Griffiths szerint a humanitárius segítségnyújtó rendszer eszköztelen egy ilyen fokú krízissel szemben, pénz és erőforrás híján már idén sem tudtak segíteni egyes súlyos válsághelyzetekben.

A jelentést egy hónappal az ENSZ Sarm es-Sejk-i klímakonferenciája előtt hozták nyilvánosságra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.