Orosz kapcsolatai miatt kirúghatják a német kibervédelem vezetőjét

külföld
2022 október 10., 09:09

A német belügyminiszter megválna a kiberbiztonságért felelős Arne Schönbohmtól, akiről kiderült, hogy az orosz titkosszolgálathoz kötődő személyekkel állhat kapcsolatban. Erről vasárnap a német sajtóban számoltak be először, majd hétfőn délelőtt az AFP is megerősítette a hírt kormányzati forrásokra hivatkozva.

Arne Schönbohm
photo_camera Arne Schönbohm Fotó: ROLF VENNENBERND/dpa Picture-Alliance via AFP

Schönbohm jelenleg a szövetségi információbiztonsági hivatalt vezeti, amely többek közt a kritikus infrastruktúra és a kormányzati informatikai rendszer védelméért felel.

A hírek szerint Schönbohm a részben általa alapított, Kiberbiztonsági Tanács nevű egyesületen keresztül kerülhetett kapcsolatba az orosz titkosszolgálattal. Ennek ugyanis tagja egy német cég, ami leányvállalata egy egykori KGB-ügynök által alapított orosz cégnek.

Schönbohm egyelőre nem reagált a hírre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.