Thaiföldön az óvodai tömegmészárlás után elrendelték a fegyvertartás és a kábítószerek elleni fellépés szigorítását

bűnügy
2022 október 10., 14:42

Prajut Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök arra utasította a rendvédelmi szerveket, hogy szigorítsák meg a fegyvertartás szabályait és lépjenek fel határozottan a kábítószer-fogyasztással szemben, miután csütörtökön egy volt rendőr tüzet nyitott egy óvodában Thaiföld északkeleti tartományában, és az ámokfutás során legalább 36 embert, köztük 24 gyereket megölt.

A kést is használó elkövető a tömeggyilkosság után autóba ült, távozás közben pedig a járókelőkre lőtt, és nekik hajtott. Azonnali elfogatási parancsot adtak ki ellene, de a férfi hazaérve megölte a feleségét és a kisfiát, majd magával is végzett.

Az egész országot megrázta a Nongbua Lampu központjában történt eset, ami az elmúlt évek egyik legsúlyosabb tömeges gyerekgyilkossága volt, amit magányos elkövető hajtott végre.

Gyászoló rokonok a lövöldözés utáni hétfőn
photo_camera Gyászoló rokonok a lövöldözés utáni hétfőn Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP

Egy pozitív drogteszttel kezdődött

A thaiföldi rendőrség megerősítette: a 34 éves férfit tavaly azután vesztette el a rendőrségi állását, hogy pozitív lett a drogtesztje. A vétségéért csütörtökön – a lövöldözés előtt – állt bíróság elé, és másnap is meg kellett volna jelennie.

A thaiföldi kormányfő ezért arra utasította a hatóságokat, hogy proaktívan keressék és teszteljék az illegális kábítószerek fogyasztóit a hivatali tisztségviselők és a közösségek tagjai között, és erősítsék meg a kábítószerfüggők kezelését – közölte Anucsa Burapacsaiszri kormányszóvivő.

Szigorítják a fegyvertartást

Prajut Csan-ocsa azt is elrendelte, hogy a kormányzati nyilvántartásokat vezető hatóságok vonják vissza azoknak a fegyvertartási engedélyét, akik a jelentések szerint „a társadalomra veszélyes módon” viselkedtek, ami „káoszt vagy zavargásokat eredményezett”, és szorítsák vissza az illegális fegyvereladást, -kereskedelmet és -használatot is.

A tervek szerint a thaiföldi hatóságok elveszik a lőfegyvereket azoktól a tisztségviselőktől és rendőrtisztektől, akik korábban szabálytalanul használták azokat vagy agresszív módon viselkedtek szolgálat közben.

Mentálhigiénés szűrések

Ezenkívül kötelezővé teszik a rendszeres mentálhigiénés egészségügyi szűréseket a fegyverviselési engedélyért folyamodóknak és fegyvertartóknak is – jelentette be Damrongszak Kittprapasz rendőrtábornok, a rendőrség vezetője egy sajtótájékoztatón.

Thaiföldön más délkelet-ázsiai országokkal összehasonlítva magas a fegyvertartási arány a lakosság körében, és gyakori, hogy harcoktól sújtott államokból származó illegális fegyvereket is tartanak az országban.

Ennek ellenére Thaiföldön ritkán fordul elő tömeglövöldözés. A legutóbbi, 2020-as vérengzés során 29 ember halt meg, amikor egy katonatiszt tüzet nyitott egy bevásárlóközpontban az ország északkeleti részén, és jó 16 óráig feltartóztatta a hatóságokat, akik végül lelőtték a tettest. (Guardian via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.